Słowniki z poprzednich wersji.
Słowniki z poprzednich wersji.
Po żonglerce wersjami 2011 i 2012 w związku ze zmianami w bramce e-deklaracji przy instalacjach zniknęły mi słowniki numerów, imion, nazwisk, adresów w programie.
Tak się składa, że wcześniej zmieniałem też dysk i chciałbym te słowniki odzyskać - gdzie przechowuje je program? W katalogach instalacyjnych "Pitów" nie ma plików wyglądających na słowniki.... tak jak to ma miejsce przy "formularzach IPS".
[edit]
Już widzę.... w rejestrze.... HKCU\Software\IPSPI\PITY****NG\Dict :(
Szkoda że nie ma w osobnym pliku (bo swoją drogą takie rozwiązanie przy dużej skali pitowania zawsze trochę zamula rejestr).
Tak się składa, że wcześniej zmieniałem też dysk i chciałbym te słowniki odzyskać - gdzie przechowuje je program? W katalogach instalacyjnych "Pitów" nie ma plików wyglądających na słowniki.... tak jak to ma miejsce przy "formularzach IPS".
[edit]
Już widzę.... w rejestrze.... HKCU\Software\IPSPI\PITY****NG\Dict :(
Szkoda że nie ma w osobnym pliku (bo swoją drogą takie rozwiązanie przy dużej skali pitowania zawsze trochę zamula rejestr).
Re: Słowniki z poprzednich wersji.
Jest możliwość zapamiętania wszystkich ustawień w pliku zamiast rejestrze.
Teraz nie pamiętam gdzie jest to ustawienie. Poproszę "support" o pomoc.
Teraz nie pamiętam gdzie jest to ustawienie. Poproszę "support" o pomoc.
Mam - właściwości programu - foldery - zaawansowane :)
Dziękuję za pomoc :)
Może się komuś przyda.
Najpierw w programie, do którego chcemy importować zmieniamy przechowywanie ustawień programu w pliku. Wonczas program w zadanym katalogu utworzy nam pliki PITY20**NG.user.ini.
Przy pomocy stosownego programu do "tych łónych" czyli edycji rejestru otwieramy w gałęzi
HKCU\Software\IPSPI\PITY****NG\Dict jeden jedyny wpis w którym mieści się cały słownik.
Tenże plik umiejętnie i w miarę uważnie (najlepiej częściami - NIP, PESEL, Nazwiska, Imiona, itd.) przeklejamy do stosownych miejsc ww. pliku ini.
U mnie działą :)
Najpierw w programie, do którego chcemy importować zmieniamy przechowywanie ustawień programu w pliku. Wonczas program w zadanym katalogu utworzy nam pliki PITY20**NG.user.ini.
Przy pomocy stosownego programu do "tych łónych" czyli edycji rejestru otwieramy w gałęzi
HKCU\Software\IPSPI\PITY****NG\Dict jeden jedyny wpis w którym mieści się cały słownik.
Tenże plik umiejętnie i w miarę uważnie (najlepiej częściami - NIP, PESEL, Nazwiska, Imiona, itd.) przeklejamy do stosownych miejsc ww. pliku ini.
U mnie działą :)
Witam.
Do Pana Marcina: mój problem dotyczy jeszcze programu PITY2012NG i też słownika.
W komputerze mam obecnie dwa systemy: Windows XP Home i Windows 7 Pro (oba 32-bit).
Stopniowo przesiadam się na ten drugi system. Formularze PIT za 2012 rok robiłem
na Win XP. Po zainstalowaniu Win 7 zainstalowałem taką samą wersję PITY2012NG,
jaką miałem na Win XP. W PIT2012NG na Win 7 nic nie było jeszcze robione.
Z powodu tej przesiadki chcę w jakiś sposób przygotować się do robienia formularzy
PIT za 2013 rok już na Win 7. Więc zapisałem sobie na Win XP wszystkie ustawienia
programu PITY2012NG do plików *.ini i pliki te przeniosłem do katalogu z programem
na Win 7. Po otwarciu programu na Win 7 otworzyłem 'Właściwości programu'
i zobaczyłem, że prawie we wszystkich zakładkach mam te same ustawienia
co w programie na Win XP. Wyjątkiem jest zakładka 'Słownik': w oknie (tzn. tam,
gdzie powinny być wypisane np. nazwiska) nie ma żadnych wartości (pomimo,
że w plikach *.ini są). Dlaczego??
Pozdrawiam.
Do Pana Marcina: mój problem dotyczy jeszcze programu PITY2012NG i też słownika.
W komputerze mam obecnie dwa systemy: Windows XP Home i Windows 7 Pro (oba 32-bit).
Stopniowo przesiadam się na ten drugi system. Formularze PIT za 2012 rok robiłem
na Win XP. Po zainstalowaniu Win 7 zainstalowałem taką samą wersję PITY2012NG,
jaką miałem na Win XP. W PIT2012NG na Win 7 nic nie było jeszcze robione.
Z powodu tej przesiadki chcę w jakiś sposób przygotować się do robienia formularzy
PIT za 2013 rok już na Win 7. Więc zapisałem sobie na Win XP wszystkie ustawienia
programu PITY2012NG do plików *.ini i pliki te przeniosłem do katalogu z programem
na Win 7. Po otwarciu programu na Win 7 otworzyłem 'Właściwości programu'
i zobaczyłem, że prawie we wszystkich zakładkach mam te same ustawienia
co w programie na Win XP. Wyjątkiem jest zakładka 'Słownik': w oknie (tzn. tam,
gdzie powinny być wypisane np. nazwiska) nie ma żadnych wartości (pomimo,
że w plikach *.ini są). Dlaczego??
Pozdrawiam.
Sprawdzę, ale dzisiaj chyba już nie dam rady.
Też coś takiego zauważyłem - jakby inna jest struktura pliku w 2012 i 2013.
Najlepiej sprawdzić w ten sposób - "zrobić" w 2013 dowolny formularz i podejrzeć w których miejscach pliku .ini dodane zostały rekordy.
I w to samo miejsce dokleić stosowne rekordy z .ini 2012, albo z tej części .ini 2013 w której są te zaimportowane.
Najlepiej sprawdzić w ten sposób - "zrobić" w 2013 dowolny formularz i podejrzeć w których miejscach pliku .ini dodane zostały rekordy.
I w to samo miejsce dokleić stosowne rekordy z .ini 2012, albo z tej części .ini 2013 w której są te zaimportowane.
Prawdopodobnie teraz słowniki są zapisywane w unicode.
Nie mam czasu aby to teraz posprawdzać. Może wystarczy taki plik z 2012 przekonwertować na unicode.
Nie mam czasu aby to teraz posprawdzać. Może wystarczy taki plik z 2012 przekonwertować na unicode.
Witam.
Osoba 'taxkiller' swoje, a ja swoje...
Ja nie robię tak: PITY2012 do PITY2013.
Ja robię tak: PITY2012 na Win XP do PITY2012 na Win 7.
A programu PITY2013NG nie instalowałem jeszcze na żadnym systemie. Zamierzam zrobić to dopiero wtedy, kiedy uda mi się rozwiązać problem ze słownikiem w PITY2012NG na Win 7.
Do Pana Marcina:
Chcę jeszcze napisać, że, zanim zacząłem próbować z plikami *.ini, wcześniej próbowałem z plikami rejestru (*.reg).
Efekt był taki sam, tzn. wszystkie inne wartości ustawień (drukarka, historia, ekran, itd.) zostały zaimportowane bez problemu do Win 7, natomiast wartość "1= " w gałęzi 'Dict' odpowiadającej za słownik, jest "pusta".
Pozdrawiam.
Osoba 'taxkiller' swoje, a ja swoje...
Ja nie robię tak: PITY2012 do PITY2013.
Ja robię tak: PITY2012 na Win XP do PITY2012 na Win 7.
A programu PITY2013NG nie instalowałem jeszcze na żadnym systemie. Zamierzam zrobić to dopiero wtedy, kiedy uda mi się rozwiązać problem ze słownikiem w PITY2012NG na Win 7.
Do Pana Marcina:
Chcę jeszcze napisać, że, zanim zacząłem próbować z plikami *.ini, wcześniej próbowałem z plikami rejestru (*.reg).
Efekt był taki sam, tzn. wszystkie inne wartości ustawień (drukarka, historia, ekran, itd.) zostały zaimportowane bez problemu do Win 7, natomiast wartość "1= " w gałęzi 'Dict' odpowiadającej za słownik, jest "pusta".
Pozdrawiam.