pytanko
pytanko
Witam,
skończyłam edukację w 2009 roku w czerwcu (20lat) tak samo moja siostra (19lat) czy rodzice mogą sobie odliczyć te 6 miesięcy za naukę ?
I obie zaczelysmy sie uczyc dalej (ja studia zaoczne, ona technikum uzupełniające) czy to też można jakos sobie odliczyć? bo obie zaczełyśmy staż i uzyskałyśmy jakiś tam dochód i tez sie rozliczmy czy mozemy jakoś te studia i szkołe odliczyć ?
Bardzo proszę o informację ;)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
skończyłam edukację w 2009 roku w czerwcu (20lat) tak samo moja siostra (19lat) czy rodzice mogą sobie odliczyć te 6 miesięcy za naukę ?
I obie zaczelysmy sie uczyc dalej (ja studia zaoczne, ona technikum uzupełniające) czy to też można jakos sobie odliczyć? bo obie zaczełyśmy staż i uzyskałyśmy jakiś tam dochód i tez sie rozliczmy czy mozemy jakoś te studia i szkołe odliczyć ?
Bardzo proszę o informację ;)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Re: pytanko
1. Skoro kontynuowałyście naukę to ulga rodzicom się należy za cały rok, pod warunkiem,że dochód którejś z Was nie przekroczył 3089 zł, a nawet jeśli przekroczył to rodzice tracą ulgę (całkowicie),ale tylko na tą, której przekroczył
2) Czesnego, zakupu książek itp niestety odliczyć nie można.
2) Czesnego, zakupu książek itp niestety odliczyć nie można.
a ile wynosi roczna kwota takiej ugi na 1 dziecko ?
a jak moj dochod nie przekroczył 3091 to musze sie rozliczać wogóle ??
przychód osiągniety ze stażu wypłacony z funduszu pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych ;p
przychód osiągniety ze stażu wypłacony z funduszu pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych ;p
Z każdego opodatkowanego dochodu trzeba się rozliczyć, jeżeli dochód jest poniżej 3091 zł to podatek wyjdzie 0 i dostaniesz zwrot ewentualnie pobranych zaliczek.
110 zł <jupi> hehhehe ;d
dzięki za wszystko, pozdrawiam ;)
dzięki za wszystko, pozdrawiam ;)
"czy rodzice mogą sobie odliczyć ?"
Od dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych.
Od dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych.