Witam serdecznie,
I jak co roku zadaję to samo pytanie. Czy również za rok 2013 mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej jako mama 28 letniej niepełnosprawnej (stopień umiarkowany)córki ? Córka pobiera rentę socjalną, zasiłek pielęgnacyjny oraz pracuje na pół etatu.W myśl ustawy że, na dziecko niepełnosprawne pobierajace zasilek pielęgnacyjny lub rentę socjalną przysługuje ulga prorodzinna bez względu na wiek i uzyskiwane dochody.
Dziękuję, pozdrawiam,
Anna
ulga prorodzinna na pracujące, niepełnosprawne dziecko
Re: ulga prorodzinna na pracujące, niepełnosprawne dziecko
I jak co roku odpowiadam ;)
W tej kwestii teoretycznie nic się nie zmieniło.
Jedyną moją wątpliwością jest nowość w tym roku jaką jest limit dochodów rodziców.
W przypadku 1 dziecka wynosi on:
Jeżeli jesteś sama - Twój dochód roczny nie może przekroczyć 56.000zł
Jeżeli jesteś mężatką - Wasz dochód roczny nie może przekroczyć 112.000zł
Przeszukałem troszkę informacji i nie znalazłem nic co by zwalniało Cię od powyższej zasady.
A więc wg mnie jeżeli spełniasz powyższy warunek to nadal możesz skorzystać z pełnego odliczenia ulgi prorodzinnej bez względu na wiek dziecka ;)
Jednak chciałbym aby ktoś to jeszcze potwierdził gdyż jest to nowość w tym roku ;)
W tej kwestii teoretycznie nic się nie zmieniło.
Jedyną moją wątpliwością jest nowość w tym roku jaką jest limit dochodów rodziców.
W przypadku 1 dziecka wynosi on:
Jeżeli jesteś sama - Twój dochód roczny nie może przekroczyć 56.000zł
Jeżeli jesteś mężatką - Wasz dochód roczny nie może przekroczyć 112.000zł
Przeszukałem troszkę informacji i nie znalazłem nic co by zwalniało Cię od powyższej zasady.
A więc wg mnie jeżeli spełniasz powyższy warunek to nadal możesz skorzystać z pełnego odliczenia ulgi prorodzinnej bez względu na wiek dziecka ;)
Jednak chciałbym aby ktoś to jeszcze potwierdził gdyż jest to nowość w tym roku ;)
Re: ulga prorodzinna na pracujące, niepełnosprawne dziecko
Serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam,
Anna
Pozdrawiam,
Anna