Witam
Mam problem:
Dziewczyna samotnie wychowująca dziecko - na url.wychowawczym - Pit-11 od pracodawcy zerowy-
w 07/2012r sprzedała 1 z działek budowlaną odziedziczonych po zmarłych rodzicach
w 2002r zmarł ojciec - i wtedy cały spadek w całości przejęła mama - ona się zrzekła na mamę
w 10/2008r zmarła mama i postanowieniem sądu z dn. 15.02.2009r - stwierdzono nabycie spadku wprost
czyli nie minęło 5lat - i musi zapłacić podatek 19% -
dzwoniłam do kip i uzyskałam informację że;
pit-36 poz.189(podatek z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych nabytych lub wybudowanych w latach 2007-2008, o którym mowa w art.30e ustawy po zaokrągleniu do pełnych złotych)
nie rozumiem jaką kwotę wpisać kwota ze sprzedaży to 30 000 x 19%
tak ??
sprzedaż działki - Pit-36 ?
Re: sprzedaż działki - Pit-36 ?
Jeżeli sprzedała za 30 000 to podatek wynosi :
(30000-koszty)x19%
Kosztem może być opłata przy nabyciu - podatek od spadku, opłaty notarialne, sądowe poniesione przez wymienioną wyżej dziewczynę.
(30000-koszty)x19%
Kosztem może być opłata przy nabyciu - podatek od spadku, opłaty notarialne, sądowe poniesione przez wymienioną wyżej dziewczynę.
Czy dobrze zrozumiałam
koszt - to podatek od spadku - tak -bo ona dostała to wszystko w drodze dziedziczenia po zmarłych rodzicach
reasumując
30 000 - podatek x 19% i tą kwotę wpisuję w pit=36 poz.189
dobrze zrozumiałam
pozdrawiam
koszt - to podatek od spadku - tak -bo ona dostała to wszystko w drodze dziedziczenia po zmarłych rodzicach
reasumując
30 000 - podatek x 19% i tą kwotę wpisuję w pit=36 poz.189
dobrze zrozumiałam
pozdrawiam
Proponuję dokładnie sprawdzić czy dziewczyna rzeczywiście poniosła jakieś koszty, bo:
- o ile po odziedziczeniu działki po MATCE (nie po rodzicach) nie uchybiła terminu do złożenia deklaracji podatkowej SD-Z2, to od podatku od spadków i darowizn powinna była być zwolniona; na tym etapie poniosła zapewne tylko opłaty od wniosków o stwierdzenie nabycia spadku i o wpis własności działki do księgi wieczystej - łącznie ok. 200 zł,
- na etapie sprzedaży działki wszystkie koszty transakcji ponosi zwyczajowo nabywca, chyba że w tym wypadku było inaczej.
Oczywiście wszystkie koszty - o ile wystąpiły - muszą być odpowiednio udokumentowane.
- o ile po odziedziczeniu działki po MATCE (nie po rodzicach) nie uchybiła terminu do złożenia deklaracji podatkowej SD-Z2, to od podatku od spadków i darowizn powinna była być zwolniona; na tym etapie poniosła zapewne tylko opłaty od wniosków o stwierdzenie nabycia spadku i o wpis własności działki do księgi wieczystej - łącznie ok. 200 zł,
- na etapie sprzedaży działki wszystkie koszty transakcji ponosi zwyczajowo nabywca, chyba że w tym wypadku było inaczej.
Oczywiście wszystkie koszty - o ile wystąpiły - muszą być odpowiednio udokumentowane.
Tak zrobię - dziekuję
a czy ten jej zerowy pit-11 od pracodawcy (urlop wychowawczy - mogę ująć na pit-36 - czy osobny pit-37
wiem że mogła by się z tego nie rozliczać ale - ona twierdzi że potrzebne jest jej to w momecie ubiegania się o św. rodzinne
otrzymuje też alimenty na dziecko 300zł m-c - tego nie ujmuję ?
a czy ten jej zerowy pit-11 od pracodawcy (urlop wychowawczy - mogę ująć na pit-36 - czy osobny pit-37
wiem że mogła by się z tego nie rozliczać ale - ona twierdzi że potrzebne jest jej to w momecie ubiegania się o św. rodzinne
otrzymuje też alimenty na dziecko 300zł m-c - tego nie ujmuję ?