Niezapłacony pit-5 za wrzesień 2012
Niezapłacony pit-5 za wrzesień 2012
Sprawdzając moje zaliczki w US okazało się że zapomniałem zapłacic zaliczke za wrzeiseń 2012 w kwocie 221 zł. Teraz chce robic zeznanie pit-36 i wychodzi mi nadpłata 102 zł (oczywiście wykazałem tą zaliczke wrzesniowa jako naleźna ale nie zapłaconą) i co teraz zrobic ? czy po prostu puścic ten pit36 czy jednak wpłacic najpierw ta zaległa zaliczke + odsetki i dopiero zeznanie roczne w którym oczywiście kwota nadpłaty sie zwiększy?
Re: Niezapłacony pit-5 za wrzesień 2012
Najlepiej uzgodnić to w US - zazwyczaj wystarczy wtedy dołączyć pisemko z prośbą (uprzejmą) o zaliczeniu nadpłaty na poczet niezapłaconych zaliczek z uwzględnieniem odsetek - i dopłacić tylko różnicę.
Ja zrozumiałem w ten sposób, że gdybyś zapłacił zaliczkę za wrzesień miałbyś nadpłatę nie 102,00 ale 323,00.
Jeżeli tak, to wystarczy kwotę wpłaconych zaliczek wykazywanych w poz. 188 na PIT-36 pomniejszyć o odsetki od niewpłaconej kwoty.
W Twoim przypadku będzie to na dzień 30 kwietnia 15,00 zł. więc do zwrotu wyjdzie 87,00.
Zakładając, że na Twoim koncie podatkowym nie było innych zawirowań powinno wyjść na zero i... tyle.
Jeżeli tak, to wystarczy kwotę wpłaconych zaliczek wykazywanych w poz. 188 na PIT-36 pomniejszyć o odsetki od niewpłaconej kwoty.
W Twoim przypadku będzie to na dzień 30 kwietnia 15,00 zł. więc do zwrotu wyjdzie 87,00.
Zakładając, że na Twoim koncie podatkowym nie było innych zawirowań powinno wyjść na zero i... tyle.
Ja bym bez uzgodnień z US sam tego nie korygował. W poz.188 wpisuje się zaliczki zapłacone ewentualnie pobrane - o odsetkach nie ma mowy.
Rozliczenie roczne musi odzwierciedlać stan faktyczny a nie regulowany.
Podatnik nie może być dla siebie Urzędem Skarbowym - bo wtedy Urzędy byłyby niepotrzebne ;))))
Rozliczenie roczne musi odzwierciedlać stan faktyczny a nie regulowany.
Podatnik nie może być dla siebie Urzędem Skarbowym - bo wtedy Urzędy byłyby niepotrzebne ;))))
Zgadza się... :) ale stan faktyczny jest taki, że od niezapłaconej zaliczki, należą się odsetki. Obliczanie i wpłacanie odsetek jest obowiązkiem podatnika.
Jeżeli podatnik wykaże zwrot podatku w wysokości 102,00 i go otrzyma to na jego koncie powstanie zaległość obliczona przez US a po co... :)
Uważam, że jeżeli ktoś wpłaca zaliczki z opóźnieniem bez doliczania należnych odsetek to w zeznaniu powinien wykazać, jako zapłacone, sumę faktycznych zaliczek po pomniejszeniu o należne odsetki. Nie musi oczywiście tego robić ale US upomni się o powstałą zaległość doliczając koszty ew. upomnienia.
Jeżeli podatnik wykaże zwrot podatku w wysokości 102,00 i go otrzyma to na jego koncie powstanie zaległość obliczona przez US a po co... :)
Uważam, że jeżeli ktoś wpłaca zaliczki z opóźnieniem bez doliczania należnych odsetek to w zeznaniu powinien wykazać, jako zapłacone, sumę faktycznych zaliczek po pomniejszeniu o należne odsetki. Nie musi oczywiście tego robić ale US upomni się o powstałą zaległość doliczając koszty ew. upomnienia.
(..)
wystarczy kwotę wpłaconych zaliczek wykazywanych w poz. 188 na PIT-36 pomniejszyć o odsetki od niewpłaconej kwoty(..)
Popieracka jestem
Obliczyć samemu odsetki (są sensowne kalkulatory w sieci, np ten http://www.bankier.pl/firma/podatki/nar ... podatkowy/ ) i albo wpłacić osobno albo pomniejszyć kwotę nadpłaty.
Może być niezbędne pisemko wyjaśniające do US
wystarczy kwotę wpłaconych zaliczek wykazywanych w poz. 188 na PIT-36 pomniejszyć o odsetki od niewpłaconej kwoty(..)
Popieracka jestem
Obliczyć samemu odsetki (są sensowne kalkulatory w sieci, np ten http://www.bankier.pl/firma/podatki/nar ... podatkowy/ ) i albo wpłacić osobno albo pomniejszyć kwotę nadpłaty.
Może być niezbędne pisemko wyjaśniające do US