rozliczenie z małżonkiem

Gusia

rozliczenie z małżonkiem

Post autor: Gusia »

witam
bardzo proszę o informację i pomoc
zaniosłam osobiście PIT37 rozliczony wspólnie z małżonkiem - pierwszy raz wspólnie rozliczamy się, no i US przysłał mi pismo, że złożyłam zły PIT, że ma być PIT36.
Ale ja pytałam wcześniej jaki PIT i poinformowano mnie że 37.
Przy składaniu osobiście nie poinformowano mnie, że zły pit.
Co może być nie tak?
czy teraz pomyłkowe pismo z US czy wtedy zła informacja?
oboje mamy dochody z takich samych źródeł, odliczyłam dzieci i internet, jedynie mąż miał dodatkowo ze związków zawodowych dotacje na święta i podatku zakład nie potrącił tylko dopiero ja odliczyłam na PIT37. Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry

koleżanka

Re: rozliczenie z małżonkiem

Post autor: koleżanka »

Mąż zapewne dostał PIT-8C, a takie przychody rozlicza się w innych źródłach w PIT-36, oczywiście razem z tym rozlicza się pozostałe dochody opodatkowane według skali podatkowej.

Ktoś cię źle poinformował albo niezbyt jasno powiedziałaś o co ci chodzi.

Teraz należy zrobić korektę, tzn. wszystko z tamtego zeznania przepisać na druk PIT-36. Do korekty należy dołączyć krótkie wyjaśnienie jej przyczyny.

Gusia

Post autor: Gusia »

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
gusia
ps. źle poinformowali przez tel. ale to nic bo dowodów nie ma - ale jest dowód gdy osobiście składałam PIT to Pani w okienku sprawdzała go i nie powiedziała mi że zły PIT
może celowo - by opóźnić mi wypłatę zwrotu :-( no chyba że jakaś niedouczona....
jeszcze raz dziękuję bardzo

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Pani w okienku nie wie skąd podatnik wziął kwoty w "innych źródłach" więc nie była w stanie tego wykryć.

Zablokowany