dojazd do szpitala stopien niepelnosprawnosci znaczny

tesia

dojazd do szpitala stopien niepelnosprawnosci znaczny

Post autor: tesia »

Witam
Mam prosbę prosze o podanie czy inwalida pierwszej grupy stopien znaczny moze odliczyc ulgę rehabilitacyjną kilka razy w miesiącu dojazd do szpitala około 60 km w jedną stroną .
Ta osoba posiada na siebie samochod. Będę wdzięczna za pomoc . Chodzi mi o ta kwotę 2280 zł czy można odliczyc.
Tesia

koleżanka

Re: dojazd do szpitala stopien niepelnosprawnosci znaczny

Post autor: koleżanka »

Ulga za używanie samochodu przysługuje w związku z dojazdem osoby niepełnosprawnej na zabiegi rehabilitacyjno-lecznicze.
W przypadku jej odliczenia i kontroli US trzeba będzie uprawdopodobnić fakt korzystania z zabiegów, np. zaświadczeniem lekarskim czy innym o odbyciu zabiegów.
Piszesz o dojeździe do szpitala a nie na zabiegi, więc trudno zgadywać.

Optima

Post autor: Optima »

koleżanka - ustawdoawca poszedł dalej i zawęził moziwość odliczania kosztów tylko do zabiegów NIEZBĘDNYCH, a nie wszystkich Nie wiem kto ocenia które są niezbędne, a które nie hihihi ;-)))
Cytat z ustawy:
(...) na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne (...)

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

wg mnie niezbędne są wszystkie, które zlecił lekarz.

marbar

Post autor: marbar »

"Chodzi mi o ta kwotę 2280 zł czy można odliczyc."

Błędne założenie
Odliczeniu podlegają PONIESIONE WYDATKI, zaś kwota 2280 jest górnym limitem odliczenia.
Jesli niepełnosprawny w trakcie calego roku podatkowego miał jeden zabieg rehabilitacyjny, w gabinecie odległym o powiedzmy 2 km - trudno mówić, by poniósł wydatek rzędu 2280
Wszystko z głową zatem.
Zalecam

danula

Post autor: danula »

To samo niedawno przerabiałam. Mimo,że mam dwójkę dzieci chorych i jeżdże z nimi co kilka m-cy do szpitala i w jedną stronę mamy 200 km to i tak nie przysługuje mi odliczenie mimo,że tam robią zabiego rehabilitacyjne ale w czasie leczenia/badań. Dla mnie ten przepis jest niesprawiedliwy bo wydatków jest wiele na dojazdy i ostatnio było tak ,że córka została na oddziale i z tydzień po nią jechaliśmy i kosztów się nazbierało.

Zablokowany