podatek Niemcy

baska_plonka

podatek Niemcy

Post autor: baska_plonka »

czy od zarobków brutto w Niemczech mogę odliczyć zaliczke na podatek ,wpłate na zus i wpłate na fundusz bezrobotnych ? co zrobić w przypadku jeżeli wynagrodzene za 2012 było wypłacone w połowie za 2012 a reszta w 2013 ?

Czech

Re: podatek Niemcy

Post autor: Czech »

Czy dochód z Niemiec jest jedynym dochodem ?
Co to za fundusz - dla bezrobotnych ? i za co ZUS ? - od czego były potrącane ?
Wynagrodzenie wypłacone w 2013 rozlicza się w przyszłym roku.
Podaj więcej danych - trudno mi ogarnąć twoje pytania.

baska_plonka

Drogi Czechu to jest rozliczenie niemieckie . Jeżeli to przetłumaczyć to jest kwota brutto,podatek zus płacony przez pracownika , zus płacony przez pracodawcę, jakiś fundusz na bezrobotnych , zdrowotne, i jakies opiekuńcze. nie znam perfekt niemieckiego ale to tak w wolnym tłumaczeniu . nie ma kwoty netto ani do wypłaty .Nie wiem czy można to odliczyć,. Jeżeli możesz to proszę pomóż.

Czech

Jeżeli "zus" był niemiecki i płacony w Niemczech to nie można go odliczyć w Polsce.
Być może da się go odzyskać w Niemczech , ale na tym się nie znam.

baska_plonka

czyli tylko dieta i koszty uzyskania ? ale jak to się ma do wpłaty na konto bo to się nie zgadza

Czech

Jak się to ma ? kiepsko raczej, gdyż do wyliczenia polskich podatków potrzebna jest kwota brutto - czyli przed potrąceniami "zusu" , podatku i innych ptaków.

baska_plonka

Rozumiem tylko doradz jak to zrobić . Zarobek z całego roku i to jeszcze wypłacony częściowo. 2 razy w 2012 3 razy w 2013 . "MAŁA GŁOWA"

Zablokowany