wspólne rozliczenie a brak zwrotu

julita

wspólne rozliczenie a brak zwrotu

Post autor: julita »

Czy jest możliwa sytuacja w której przy wspólnym rozliczeniu rocznym nie ma zwrotu?
Dostałam do rozliczenia od wujka - on ma pit-11 z zusu, żona nie ma dochodów. Wprowadzając dane bez żadnych ulg przy rozliczeniu wspólnym nie wychodzi mi zwrot a wręcz dopłata 4 zł. Czy możliwe aby wujek zgłosił coś w zus-ie i mu dwie kwoty wolne odliczają? Nie przekracza I progu podatkowego.
Od wujka się nie dowiem zbyt wiele, a ciocia zmarła. Oczywiście zaznaczam opcję nr 3 w zeznaniu.

Wirus
Kontakt:

Re: wspólne rozliczenie a brak zwrotu

Post autor: Wirus »

podaj konkretne kwoty z pita-11 to Ci odpowiemy szczegółowo ;)

julita

Przychód 35 452,88
zaliczka 2 518
Zdrowotne 2 747,56

nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką sytuacją

Optima

Post autor: Optima »

Tak - jeżeli wujek złożył w ZUS piesemko, że będzie sie rozliczał z małżonką, a ona nie ma żadnych dochodów. Wtedy ZUS już w ciągu roku do każdego świadczenia co miesiąc doliczał 1/12 należnej ulgi za ciocię.
Zapewne tak było wnioskując z tego, że ZUS wysłał PIT-11A.

julita

Czyli jest taka możliwość, żeby złożyć o odliczanie podwójnej ulgi? Człowiek całe życie się uczy....

Optima

Post autor: Optima »

Jest taka możliwość. Przy okazji, bo może w przyszłym roku Ci wyjśc do zwrotu np. 46zł.
Jeżeli emeryt (wujek) się zagapi ze złożeniem pisemka - to ZUS np. tylko od marca będzie płacił ulgę x2 i wtedy robiąc pita takiego może wyjśc do zwrotu ulga za te pierwsze miesiące

julita

A to co roku trzeba składać takie pismo?
Ciocia zmarła w trakcie 2012 roku, więc za 2013 wujek będzie rozliczał się sam. Więc żeby nie wyszła niedopłata (za ciocię) pomyślałam, że należy powiadomić ZUS aby naliczał już tylko jedną ulgę.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Moim zdaniem już w 2012 roku wujek powinien zawiadomić ZUS aby naliczali tylko jedną ulgę.
A tym bardziej teraz jak najszybciej trzeba to zrobić.

Zablokowany