wdowa pracuje,renta z zus i Niemiec, dzieci renta z Niemiec

marthe_5

wdowa pracuje,renta z zus i Niemiec, dzieci renta z Niemiec

Post autor: marthe_5 »

Witam,
sprawa wygląda następująco: wdowa (maż zmarł w 2011r) pracuje w Polsce (PIT11), po mężu dostaje rentę z Zus (PIT40A) oraz rentę zagraniczną z Niemiec ( PIT 11 z banku - dochód zwolniony od podatku) oraz ma dwójkę dzieci, które również dostają rentę z Niemiec (również dostały PIT 11 z banku - dochód zwolniony od podatku) Renta jest opodatkowana w Niemczech. Dzieci będą miały w kwietniu 18 lat, uczą się.
W związku z tym pytanie: Jak się rozliczyć? Czy brać pod uwagą niemiecka rentę, jak tak to gdzie ja wpisać. I co zrobić z rentą dzieci - wcale nie rozliczać, doliczyć do dochodów swoich, czy dzieci rozliczyć osobno? I czy wtedy mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej?
Bardzo proszę o pomoc!
Marta

Czech

Re: wdowa pracuje,renta z zus i Niemiec, dzieci renta z Niemiec

Post autor: Czech »

Piszesz , że na PIT-ach 11 wykazano dochód jako zwolniony - czyli wykazany jest w poz.47 ?
Jeśli tak to wg mnie powinnaś rozliczyć tylko dochody wdowy.
Renty małoletnich otrzymywane z kraju wyliczanego metodą "progresji" (Niemcy) i tam opodatkowane-nie podlegają doliczeniu do dochodów rodziców - a ściślej - do wyliczenia stopy procentowej, ale pod warunkiem, że nie uzyskują równocześnie (dzieci) w Polsce żadnych innych dochodów, które wymuszają doliczenie (np.: renta krajowa).

Czyli PIT-36 + ZG z dochodów wdowy :
- w ZG poz.23 - dochód zwolniony - z niemieckiej renty
- PIT-36 - polska renta w poz.48 oraz podatek poz.50 (z poz.45 PIT-40A)

Ulga rodzinna na dzieci - TAK
oraz jako samotna - jeżeli samotnie wychowywała dzieci - TAK

marthe_5

Tak, dochód jest wykazany w poz.47.
Renta z Niemiec jest wypłacana z niemieckiego obowiązkowego systemu ubezpieczeń socjalnych (Deutsche Rentenversicherung), czyli nie podlega opodatkowaniu w Polsce i nie ma obowiązku wykazania jej w zeznaniu rocznym (taką informację otrzymałam w urzędzie skarbowym)
Znalazłam tez interpretacje podatkowe na temat opodatkowania rent/emerytur niemieckich, z których można wnioskować, że nie mam obowiązku wykazania tych dochodów w zeznaniu rocznym.

Czyli wg powyższych informacji powinnam złożyć PIT-37 jako samotna matka (wykazać dochody z pracy i polskiej renty z zus) oraz skorzystać z ulgi prorodzinnej. Dochodów dzieci nie rozliczam wcale. Takie jest moje zdanie. Czy uważasz, że jest słuszne??

http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... wania.html

http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... tkowy.html

http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... iczna.html

Czech

Post autor: Czech »

Tak - w tym wypadku wystarczy PIT-37 bez ZG.
Nie wiem tylko po co Bank wystawił taki PIT-11 ? - w tej sytuacji to zbędne i może wprowadzić w błąd.
Umieszczenie dochodów w poz.47 sugeruje, że jest to dochód zwolniony na podstawie ustawy o "unikaniu podwójnego opodatkowania". Natomiast renta z niemieckiego - Państwowego systemu ubezpieczeń - po prostu NIE PODLEGA w ogóle opodatkowaniu w Polsce - nie zachodzi tutaj sytuacja podwójnego opodatkowania, która wymagałaby zastosowania odpowiedniej (wynikającej z umowy polsko-niemieckiej) metody jego unikania.

marthe_5

Dziękuje za pomoc!! Pozdrawiam :)

Zablokowany