Wysyłka PIt-36
Wysyłka PIt-36
Mam pytanie przy wykonywaniu wysyłki PIt-36 pokazuje mi się błąd o numerze 402.
nie bardzo rozumienm o co chodzi ponieważ od mc 12.2012 mam upowaznienie do wysyłania deklaracji.
jednocześnie chciałabym zaznaczyć ze wysyłkę podpisuje certyfikatem kwalifikowanym.
Prosze o informację odnośnie błędu
nie bardzo rozumienm o co chodzi ponieważ od mc 12.2012 mam upowaznienie do wysyłania deklaracji.
jednocześnie chciałabym zaznaczyć ze wysyłkę podpisuje certyfikatem kwalifikowanym.
Prosze o informację odnośnie błędu
-
Re: Wysyłka PIt-36
Rozliczenie dla "Podatnika" czy "Małżonków RAZEM"?
Jeśli "Małżonków RAZEM", to czy od obu osób posiadamy upoważnienie?
Jeśli "Małżonków RAZEM", to czy od obu osób posiadamy upoważnienie?
W roku 2012 nie obowiązuje upoważnienie małżonkow.
Wysyłałam swój PIT-36 wraz z małzonkiem i wszystko mi poszło mimo że nie mam upowaznienia
ze strony małżonka. Otrzymałam UPO i jest OK.
Więc nadal nie wiem o co chodzi.
Wysyłałam swój PIT-36 wraz z małzonkiem i wszystko mi poszło mimo że nie mam upowaznienia
ze strony małżonka. Otrzymałam UPO i jest OK.
Więc nadal nie wiem o co chodzi.
podpis kwalifikowany to jednak z upoważnieniem?
Wcześniej napisałam że wysyłałam PIT-36 swoj podpisany przez podpis kwalifikowany i wszystko
przeszło i mam potwierdzenie. A na dodatek dzwoniłam do US i nie musi mnie mąż upowazniać do wysyłki elektronicznej. także w tej chwili już nic nie rozumiem.
A jeszcze taki sam błąd miała moja znajoma mino że wysyłała z podpisem kwalifikowanym
PIt-37 i też pojawiał się taki sam błąd.
przeszło i mam potwierdzenie. A na dodatek dzwoniłam do US i nie musi mnie mąż upowazniać do wysyłki elektronicznej. także w tej chwili już nic nie rozumiem.
A jeszcze taki sam błąd miała moja znajoma mino że wysyłała z podpisem kwalifikowanym
PIt-37 i też pojawiał się taki sam błąd.
jesli wysyłamy BEZ podpisu kwalifikowanego, to na pewno nie potrzeba upoważnienia.
Ale przy wysyłce Z podpisem kwalifikowanym?
Tak zrozumiałam wyjaśnienie minfin
patrz:
Od początku 2011 roku pełnomocnictwa UPL-1 (do podpisywania deklaracji składanej elektronicznie) oraz zawiadomienia o odwołaniu pełnomocnictwa OPL-1 mają wyłączne zastosowanie do deklaracji składanych w formie elektronicznej z podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... _count%3D1
Ale przy wysyłce Z podpisem kwalifikowanym?
Tak zrozumiałam wyjaśnienie minfin
patrz:
Od początku 2011 roku pełnomocnictwa UPL-1 (do podpisywania deklaracji składanej elektronicznie) oraz zawiadomienia o odwołaniu pełnomocnictwa OPL-1 mają wyłączne zastosowanie do deklaracji składanych w formie elektronicznej z podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... _count%3D1
Widzę że nadal się nie rozumiemy.
Moja znajoma wysyłała PIT-37 podpisując podpisem kwalifikowanym i miała taki sam błąd 402.
Zaznaczam miała upoważnienie. Z programu jednak nie puściła. Przepisała zeznania do na drukach e-deklaracje dostępne na stronach mf i poszło bez żadnych problemów.
Więc nadal nie rozumiem dlaczego teraz nie chce isc do sysyemu a wcześniej z programu było wysyłane.
Zaznaczam takie same zeznanie i było wszystko OK.
Gdzieś jest problem tylko ja go informatycznie nie umiem rozwiązać.
Moja znajoma wysyłała PIT-37 podpisując podpisem kwalifikowanym i miała taki sam błąd 402.
Zaznaczam miała upoważnienie. Z programu jednak nie puściła. Przepisała zeznania do na drukach e-deklaracje dostępne na stronach mf i poszło bez żadnych problemów.
Więc nadal nie rozumiem dlaczego teraz nie chce isc do sysyemu a wcześniej z programu było wysyłane.
Zaznaczam takie same zeznanie i było wszystko OK.
Gdzieś jest problem tylko ja go informatycznie nie umiem rozwiązać.
aaaa
ok
zamilknę zatem, niech technicy sie wypowiedzą:)
ok
zamilknę zatem, niech technicy sie wypowiedzą:)
-
Z tego co mi wiadomo, to w przypadku wysyłania danych elektronicznie za pomocą podpisu kwalifikowanego przez Biuro Rachunkowe musi ono posiadać upoważnienie od obu osób.
Wszystko zależy od tego czy wysyłamy dane własne (żona+mąż) czy innej osoby (klient_podatnik+osoba_małżonek, która nas nie upoważniła).
Weryfikacja wysłanych danych (status 402) jest po stronie M.F. a nie PITy 2012.
Wszystko zależy od tego czy wysyłamy dane własne (żona+mąż) czy innej osoby (klient_podatnik+osoba_małżonek, która nas nie upoważniła).
Weryfikacja wysłanych danych (status 402) jest po stronie M.F. a nie PITy 2012.