PIT 36 + ZG

ilonus2

PIT 36 + ZG

Post autor: ilonus2 »

czesc
przez 2 miesiace pracowałam na umowę zlecenie i byłam zarejestrowana w PUP i teraz dostałam raport z tych składek ubezpieczeniowych z PUP czy mogę je odliczyc jako składki na ubezpieczenie zdrowotne?
Oprócz tego przez miesiac pracowałam w Holandii wiem ze nalezy skorzystac z PIT 36 + ZG ale jak nalezy obliczyć progresję gdyby mógł ktoś mi podac jakiś konkretny przykład i wstawic go tutaj;)
I jeszcze jedno:
czy mogę odliczyc ,,dietę'' jezeli byłam tam tylko miesiąc na przełomie sierpień/ wrzesień?
Otrzymałam
dochód brutto 1146e ulga pracownicza 17e ubezpieczenie zdrowotne 77 e
POLSKA
przychód 1966,48 koszty 393 zaliczka pobrana przez płatnika 283 zł
mógłby ktoś mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna ;)

Czech

Re: PIT 36 + ZG

Post autor: Czech »

Składki zapłacone przez PUP nie podlegają odliczeniu.

Holandia :
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... dii#p26678

ilonus2

mam jeszcze jedno pytanie wypłaty miałam co tydzien związku z tym z którego dnia przybrać kurs euro z mojego ostatniego dnia pobytu w Holandii czy z dnia wpływu ostaniej tygodniówki?

Czech

Tygodniówki po odjęciu diety i przeliczeniu (w tej kolejności) sumujemy, a od sumy odliczamy KUP na zasadach krajowych (111,25 lub 139,06) - za każdy miesiąc pracy (wystarczy przepracować 1 dzień w miesiącu).
Trzeba przeliczyć osobno każdą tygodniówkę po kursie NBP na dzień poprzedzający jej otrzymanie.

A czy dostałaś jakieś pieniądze z PUP ? (PIT-11)

ilonus2

nie dostałam nic z PUP
wracając do tych tygodniówek mogę obliczyc te diety i dochody tylko na podstawie przelewów z Holandii ?nie mam solarisów czy mimo wszystko posłużyc się jedynie jarografem i na tej postawie złożyć pit?

Czech

Jeżeli brak tygodniówek - to z konieczności musimy skorzystać z tego co jest.

Jak wyliczyć dochód - poz.9 ZG ?

1. Bierzemy brutto z "jarografu"
2. Odejmujemy z tego 30% diety = (ilość dni pobytu za granicą x 42 E) x 30%
3. Przeliczamy na PLN - najbezpieczniej wziąć najwyższy kurs NBP z okresu pobytu w Holandii
4. Odejmujemy od tego KUP = ilość miesięcy x 111,25 (lub przy dojazdach 139,06)

W poz.10 ZG - wpisujemy potrącony podatek (przeliczony po najwyższym kursie NBP)

Reszta jak w przepisie

Zablokowany