JAK ODZYSKAĆ NR REFERENCYJNY
JAK ODZYSKAĆ NR REFERENCYJNY
Usunęłam PIT, który już wysłałam do US, nie zapisałam nr referencyjnego, więc nie mogę pobrać UPO. Kiedy próbuję wysłać ponownie pojawia się komunikat, że deklaracja o takim identyfikatorze jest już zarejestrowana w systemie. Pojawił się status 200, więc wysyłka była prawidłowa, jednak chciałabym mieć UPO, a bez nr referencyjnego jest to niemożliwe. Bardzo proszę o pomoc.
Re: JAK ODZYSKAĆ NR REFERENCYJNY
Skoro status jest 200 to i nowy numer ref. powinien być. Nie ma?
Nr referencyjny oczywiście się wyświetlił, ale zanim zdążyłam go użyć, w programie do rozliczeń usunęłam wysłany PIT (miałam kilka i myślałam, że usuwam kopię), a tym samym nr. Niestety we wspomnianym wcześniej programie nie znalazłam żadnej historii wysyłanych przeze mnie PITów, więc nie wiem, w jaki sposób mam teraz wydrukować UPO.
1. Program PITy 2012 IPS tworzy pliki archiwalne z rozszerzeniem .~PITY2012 . Jeśli się zachował taki plik można zmienić rozszerzenienie na .PITY2012. Nie wiem czy tutaj będzie już numer ref. ale proponuję sprawdzić.
2. Dane ponownie wysłanie nie były zgodne w 100% z pierwszym zeznaniem bo jeśli nie ma zmiany to status powinien być taki:
"200 - Przesłałeś duplikat, pobrane UPO dotyczy oryginału dokumentu. Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie, pobierz UPO "
a nie taki:
"411 – Weryfikacja negatywna - w systemie jest już złożony dokument z takim
identyfikatorem podatkowym"
3. Proponuję w zeznaniu zaznaczyć "korekta" i wysłać jako korektę z uzasadnieniem (wpisanym w oknie wysyłki), że korekta ze względu na utratę numeru referencyjnego.
2. Dane ponownie wysłanie nie były zgodne w 100% z pierwszym zeznaniem bo jeśli nie ma zmiany to status powinien być taki:
"200 - Przesłałeś duplikat, pobrane UPO dotyczy oryginału dokumentu. Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie, pobierz UPO "
a nie taki:
"411 – Weryfikacja negatywna - w systemie jest już złożony dokument z takim
identyfikatorem podatkowym"
3. Proponuję w zeznaniu zaznaczyć "korekta" i wysłać jako korektę z uzasadnieniem (wpisanym w oknie wysyłki), że korekta ze względu na utratę numeru referencyjnego.