Renta rodzinna a ulga prorodzinna
Renta rodzinna a ulga prorodzinna
Czy można połączyć razem dochody z emerytury osoby sprawującej prawną opiekę nad osobami niepełnoletnimi,które otrzymują rentę rodzinną ?
Czy osoba sprawująca prawną opiekę nad osobami niepełnoletnimi w w/w przypadku może skorzystać z ulgi prorodzinnej?
Czy osoba sprawująca prawną opiekę nad osobami niepełnoletnimi w w/w przypadku może skorzystać z ulgi prorodzinnej?
Re: Renta rodzinna a ulga prorodzinna
ad.1 Tylko rodzice doliczają przychody małoletniego dziecka - przychodów nie dolicza się do dochodów opiekunów prawnych nie będących RODZICAMI – dziecko wyszczególni je jako przychody własne, deklarację podpisuje opiekun prawny.
ad.2 Tak - jeżeli dziecko z nią mieszka
ad.2 Tak - jeżeli dziecko z nią mieszka
Mam przypadek, kiedy matka ma emeryturę i syn rentę rodzinną. Czy przychód matki i syna wykazuje się w jednej poz. 47 (PIT37)?
Dzień dobry!.
Jeżeli syn małoletni rozlicza matka - PIT-36+PIT/M /dolicza rentę syna do swoich dochodów/.
Jeżeli syn dorosły, to prawdopodobnie jest rozliczony przez ZUS /PIT-40A/, jeśli nie rozliczony, to musi złożyć swoje zeznanie podatkowe PIT-37.
AHOJ!.
Jeżeli syn małoletni rozlicza matka - PIT-36+PIT/M /dolicza rentę syna do swoich dochodów/.
Jeżeli syn dorosły, to prawdopodobnie jest rozliczony przez ZUS /PIT-40A/, jeśli nie rozliczony, to musi złożyć swoje zeznanie podatkowe PIT-37.
AHOJ!.
Bardzo dziękuję, ale jeszcze proszę o radę. Syn jest niepełnoletni, ale dostał z ZUS PIT 40. Matka jest osobą samotnie wychowującą dziecko, emeryturę ma niewielką więc rozliczenie jej samej jest niekorzystne. Myślę, że mogę mimo, że dostał PIT 40 rozliczyć go łącznie z matką?
Jeszcze coś w sprawie rozliczenia renty małoletniego. W PIT M nie ma miejsca na wpisanie pobranego zdrowotnego. Gdzie to należy wpisać?
to dziwne, że małoletni dostał z ZUS PIT-40A
Czy to przypadkiem nie jest PIT na imię i nazwisko matki ?
Czy to przypadkiem nie jest PIT na imię i nazwisko matki ?
No właśnie nie :(
PIT-36+PIT\M+PIT\O
Przychody+ zaliczka (z poz.45 -PIT40A) syna - w PIT\M
Zdrowotne syna i matki sumować do PIT-36
Ulga za wychowanie dzieci w PIT\O
Przychody matki w PIT-36
Wg mnie to jest właśnie prawidłowe aby renta rodzinna była wypisywana na nazwisko dziecka, niestety ZUSy mają ( dla mnie niezrozumiałą) praktykę, że wystawiają PIT na rodzica.
Przychody+ zaliczka (z poz.45 -PIT40A) syna - w PIT\M
Zdrowotne syna i matki sumować do PIT-36
Ulga za wychowanie dzieci w PIT\O
Przychody matki w PIT-36
Wg mnie to jest właśnie prawidłowe aby renta rodzinna była wypisywana na nazwisko dziecka, niestety ZUSy mają ( dla mnie niezrozumiałą) praktykę, że wystawiają PIT na rodzica.
do Czech i pozostałych. Bardzo dziękuję.