Witam, proszę o pomoc ponieważ mam dylemat :)
Znajomy jest od dwóch lat żonaty, żona ma trójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa jednak otrzymuje na nie alimenty od byłego męża i w związku z tym nie są one "przygarnięte" przez obecnego męża. Czy istnieje jakaś przeszkoda aby mogli rozliczyć się wspólnie jako małżonkowie z ulgą na dzieci? Czy żona powinna odliczyć ulgę w osobnym zeznaniu?
Z góry dziękuję na info
Ulga na dzieci
Re: Ulga na dzieci
Mam pytanie związane z ulgą rodzinną. Absolwent Uniwersytetu Medycznego obronił pracę magisterską w 2011 i od 09.11 do 29.02.12 odbywał praktykę zawodową. Tytuł mgr farmacji uzyskał z dniem 1.03.12. I tu pytanie, czy rodzicom za dwa miiesiące 2012 r. przysługuje ulga na dziecko?
Dzień dobry!.
dO ewushia.
Tutaj jest analogiczna sytuacja:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... ECI#p30776
AHOJ!
dO ewushia.
Tutaj jest analogiczna sytuacja:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... ECI#p30776
AHOJ!
Dzień dobry!
Do KrystynaM:
Przez 6 miesięcy trwania praktyki, mimo obronionej pracy magisterskiej, stażysta pozostaje nadal studentem. W związku z tym przysługują mu również przywileje studenckie, takie jak urlop dziekański, prawo do świadczeń stypendialnych, legitymacji studenckiej, ubezpieczenia oraz ubiegania się o miejsce w domu studenckim. Nie posiada on jeszcze tytułu naukowego, dyplomu ani prawa wykonywania zawodu.
W związku z tym posiada STATUS STUDENTA.
W moim przekonaniu ulga się należy jeżeli ww student nie ukończył do tego okresu 25 lat i o ile ta praktyka stażowa była nieodpłatna /wg mnie tak/, a jeśli otrzymywał jakieś wynagrodzenie to limit 3089zł.
Proszę innych forumowiczów o wypowiedź.
AHOJ!.
Do KrystynaM:
Przez 6 miesięcy trwania praktyki, mimo obronionej pracy magisterskiej, stażysta pozostaje nadal studentem. W związku z tym przysługują mu również przywileje studenckie, takie jak urlop dziekański, prawo do świadczeń stypendialnych, legitymacji studenckiej, ubezpieczenia oraz ubiegania się o miejsce w domu studenckim. Nie posiada on jeszcze tytułu naukowego, dyplomu ani prawa wykonywania zawodu.
W związku z tym posiada STATUS STUDENTA.
W moim przekonaniu ulga się należy jeżeli ww student nie ukończył do tego okresu 25 lat i o ile ta praktyka stażowa była nieodpłatna /wg mnie tak/, a jeśli otrzymywał jakieś wynagrodzenie to limit 3089zł.
Proszę innych forumowiczów o wypowiedź.
AHOJ!.
wla.gle Bardzo dziękuję. Nie wiedziałam o tych uprawnieniach w okresie praktyki, ale coś mi nie pasowało. Wielkie dzięki.