dochód zwolniony od podatku z pit 11 i zaplacony podatek
dochód zwolniony od podatku z pit 11 i zaplacony podatek
Witam
Prosze o informacje jak mam rozliczyc pit-11 w ktorym mam dwie rubryki wypelnione
poz.38 (dochod zwolniony od podztku 80000
poz.39 (Zaliczka pobrana przez płatnika 4800
Czy moge się ubiegac o zwrot zaliczki na podatek ?
Jaki formularz jest potrzebny?
Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczow.
Prosze o informacje jak mam rozliczyc pit-11 w ktorym mam dwie rubryki wypelnione
poz.38 (dochod zwolniony od podztku 80000
poz.39 (Zaliczka pobrana przez płatnika 4800
Czy moge się ubiegac o zwrot zaliczki na podatek ?
Jaki formularz jest potrzebny?
Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczow.
Re: dochód zwolniony od podatku z pit 11 i zaplacony podatek
Czy w innych pozycjach na PIT-11 są podane jakieś kwoty?
Nie jest tylko to co napisałem dwie pozycje wypelnione i nic więcej pieczatka podpis .
Pozdrawiam.
Piotr
Pozdrawiam.
Piotr
Mogę się jedynie domyślać, że uzyskano dochód za granicą i podatek też został tam pobrany.
Należy ustalić w jakim kraju dochód został uzyskany oraz czy oprócz tego dochodu zwolnionego uzyskano w Polsce dochód podlegający opodatkowaniu.
Jest sporo możliwości i trudno podpowiedzieć konkretnie.
Podajesz za mało informacji.
Należy ustalić w jakim kraju dochód został uzyskany oraz czy oprócz tego dochodu zwolnionego uzyskano w Polsce dochód podlegający opodatkowaniu.
Jest sporo możliwości i trudno podpowiedzieć konkretnie.
Podajesz za mało informacji.
Przepraszam nie dopisałem wszystkiego .Dochód z Zagranicy, tam zapłacony podatek.Brak dochodów w Polsce ,żona i syn zarejestrowani bezrobotni zamieszkujemy razem . Dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Nie wiem jak to rozliczyć oraz czy mogę ubiegać się o zwrot zaliczki na poczet podatku.
Podatek z wynagrodzenia zagranica muszę rozliczyć zagranica .
Nie wiem jak to rozliczyć oraz czy mogę ubiegać się o zwrot zaliczki na poczet podatku.
Podatek z wynagrodzenia zagranica muszę rozliczyć zagranica .
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, o 18:11 przez coul, łącznie zmieniany 2 razy.
Wynika z tego, że mąż nie musi w ogóle rozliczać się w Polsce.
A jeżeli złoży zeznanie PIT-36+PIT-ZG to będzie jedynie informacja o uzyskanym dochodzie. W Polsce nie uzyska zwrotu podatku, który został zapłacony w Norwegii.
Być może gdy rozliczy się w Norwegii odzyska część lub całość pobranego podatku.
A jeżeli złoży zeznanie PIT-36+PIT-ZG to będzie jedynie informacja o uzyskanym dochodzie. W Polsce nie uzyska zwrotu podatku, który został zapłacony w Norwegii.
Być może gdy rozliczy się w Norwegii odzyska część lub całość pobranego podatku.
te 4800 to podatek zapłacony w Polsce nie zagranica więc chyba należy się zwrot?
Pracodawca delegując pracownika do pracy za granicą może odprowadzać podatek jako płatnik tylko do polskiego systemu.
Musi być do tego spełnione kilka warunków - m.in.:
- praca do 183 dni za granicą
- pracownik ma swój ośrodek "bytowy" w Polsce
- Firma nie ma siedziby za granicą
Jeżeli pracownik jednak przekroczy 183 dni to wtedy płatnik (firma) - musi zapłacić podatek do zagranicznego systemu - i to wstecznie od pierwszego dnia pracy za granicą.
Oznacza to, że jeżeli pracodawca przez te 183 dni odprowadzał zaliczki do polskiego urzędu skarbowego, to po przekroczeniu tego okresu zaliczki te staną się nadpłatą (podatkiem pobranym nienależnie), o zwrot której może wystąpić zarówno płatnik (zakład pracy), jak i podatnik – w swoim zeznaniu rocznym.
Jeżeli tak było to masz do "odzyskania" całe 4800
Wypełniasz PIT-36+ZG
W ZG norweskie dochody (poz.38 z PIT-11) - poz.8
W PIT-36 - 4800 - poz.47
Musi być do tego spełnione kilka warunków - m.in.:
- praca do 183 dni za granicą
- pracownik ma swój ośrodek "bytowy" w Polsce
- Firma nie ma siedziby za granicą
Jeżeli pracownik jednak przekroczy 183 dni to wtedy płatnik (firma) - musi zapłacić podatek do zagranicznego systemu - i to wstecznie od pierwszego dnia pracy za granicą.
Oznacza to, że jeżeli pracodawca przez te 183 dni odprowadzał zaliczki do polskiego urzędu skarbowego, to po przekroczeniu tego okresu zaliczki te staną się nadpłatą (podatkiem pobranym nienależnie), o zwrot której może wystąpić zarówno płatnik (zakład pracy), jak i podatnik – w swoim zeznaniu rocznym.
Jeżeli tak było to masz do "odzyskania" całe 4800
Wypełniasz PIT-36+ZG
W ZG norweskie dochody (poz.38 z PIT-11) - poz.8
W PIT-36 - 4800 - poz.47