Rozliczenie praktyk studenckich
Rozliczenie praktyk studenckich
Witam,
Czy student skierowany przez uczelnię na praktyki zagraniczne i otrzymujący wynagrodzenie za pracę w ramach praktyk musi rozliczyć przychody z tytułu ich uzyskania. Nadmieniam, że pracodawca holenderski odprowadził do urzędu holenderskiego pewną kwotę na poczet podatku.
Pozdrawiam
Traphic
Czy student skierowany przez uczelnię na praktyki zagraniczne i otrzymujący wynagrodzenie za pracę w ramach praktyk musi rozliczyć przychody z tytułu ich uzyskania. Nadmieniam, że pracodawca holenderski odprowadził do urzędu holenderskiego pewną kwotę na poczet podatku.
Pozdrawiam
Traphic
Re: Rozliczenie praktyk studenckich
Jeżeli to była zwykła praca - to trzeba to wykazać.
W Polsce zwolnione są staże finansowane z UE- ale to chyba tutaj nie ma miejsca.
PIT-36 + PIT/ZG + PIT/O
W Polsce zwolnione są staże finansowane z UE- ale to chyba tutaj nie ma miejsca.
PIT-36 + PIT/ZG + PIT/O
Dziękuję za informację.
Mam jednak wątpliwości, czy wynagrodzenie za praktyki należy traktować jak zwykłą pracę.
W międzyczasie zasięgałem opinii Urzędu Skarbowego, wg której osobie zamieszkującej w Polsce i odbywającej praktyki zagranicą przysługuje dieta 42 Euro/dzień. Jeśli wynagrodzenie z tytułu odbywania praktyk nie przekracza należnej diety przychody takie nie podlegają opodatkowaniu. Niestety, opinia jest słowna, nie potwierdzona pisemnie przez urzędnika.
Czy mogę prosić o weryfikację tej informacji?
Pozdrawiam
Traphic.
Mam jednak wątpliwości, czy wynagrodzenie za praktyki należy traktować jak zwykłą pracę.
W międzyczasie zasięgałem opinii Urzędu Skarbowego, wg której osobie zamieszkującej w Polsce i odbywającej praktyki zagranicą przysługuje dieta 42 Euro/dzień. Jeśli wynagrodzenie z tytułu odbywania praktyk nie przekracza należnej diety przychody takie nie podlegają opodatkowaniu. Niestety, opinia jest słowna, nie potwierdzona pisemnie przez urzędnika.
Czy mogę prosić o weryfikację tej informacji?
Pozdrawiam
Traphic.
Tak to prawda - potwierdzam.
Bardzo dziękuję za potwierdzenie. Nie ukrywam, że występuję na forum w imieniu grupy studentów, którzy takie praktyki w roku 2012 odbywali i chcieliby znać źródło prawne tej informacji, np. ustawa, kodeks finansowy, etc. Regulacja ta jest dość mało popularna, a obawy przed ewentualnymi karami z tytułu nierozliczonych dochodów dość duże.
Czy mogę prosić o wskazanie tej regulacji?
Pozdrawiam
Traphic
Czy mogę prosić o wskazanie tej regulacji?
Pozdrawiam
Traphic
Tekst jednolity Dz. U. z 2012 r. poz. 361
Ustawa z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych
art 21 ust.1
Wolne od podatku są :
23a) część dochodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących dochody z tytułu:
a) stypendiów - w wysokości stanowiącej równowartość diety z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, za każdy dzień, w którym było otrzymywane stypendium,
Ustawa z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych
art 21 ust.1
Wolne od podatku są :
23a) część dochodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących dochody z tytułu:
a) stypendiów - w wysokości stanowiącej równowartość diety z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, za każdy dzień, w którym było otrzymywane stypendium,
W ustawie tej wyraźnie jest mowa o stypendiach. Jednakże studenci Ci za wykonywanie powierzonych im obowiązków w ramach praktyk otrzymywali wynagrodzenie od osoby, u której odbywali praktykę.
Czy wynagrodzenie takie można nazwać stypendium?
Z góry przepraszam za swoją dociekliwość.
Pozdrawiam
Traphic
Czy wynagrodzenie takie można nazwać stypendium?
Z góry przepraszam za swoją dociekliwość.
Pozdrawiam
Traphic
Praktykę można nazwać stypendium gdy w umowie między studentem a "pracodawcą" jest to określone i zapisane - czyli w umowie oprócz zasad wynagrodzenia bardzo ważny jest czynnik kształcenia studenta.
Nie można uznać praktyki za stypendium gdy zawiera symptomy umowy o pracę czy umowy zlecenia - czyli zwykłego zarobkowania, ubezpieczenia pracowniczego itd - tzn., że nie może być "ekwiwalentnej" płacy za wykonana pracę - płaca jest niezależna od wykonywanych czynności w trakcie praktyki i jest niejako z "góry" ustalona - i raczej "symboliczna" niż rzeczywista.
Nie można uznać praktyki za stypendium gdy zawiera symptomy umowy o pracę czy umowy zlecenia - czyli zwykłego zarobkowania, ubezpieczenia pracowniczego itd - tzn., że nie może być "ekwiwalentnej" płacy za wykonana pracę - płaca jest niezależna od wykonywanych czynności w trakcie praktyki i jest niejako z "góry" ustalona - i raczej "symboliczna" niż rzeczywista.
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Bardzo dużo mi ona pomogła.
Pozdrawiam
Traphic
Pozdrawiam
Traphic