Wydaje mi się , że źle to interpretujesz.
1.Jeżeli dochody uzyskane w Niemczech są opodatkowane tylko w Niemczech a zwolnione z opodatkowania w Polsce na podstawie UMOWY O UNIKANIU PODWÓJNEGO OPODATKOWANIA to oznacza że muszą być "użyte" w rozliczeniu PIT - gdy obok dochodów niemieckich są również polskie dochody - metoda progresji.
Do dochodów takich należą m,innymi dochody z pracy, emerytury i renty z niemieckiego -państwowego systemu ubezpieczeń.
Na PIT-11 jest wtedy wypełniona kolumna "e" - są to dochody zwolnione od podatku, ALE NIE na podstawie Ustawy o PDOF i Ordynacji , TYLKO na podst.Ustawy o Unikaniu.
Wypełnia się wtedy PIT-36 + ZG
2.Jeżeli renty uzyskane w Niemczech nie są zwolnione na podstawie "umowy unikania..." muszą być opodatkowane w Polsce - np.: renty od prywatnego płatnika.
Na PIT-11 są wtedy wypełnione pozycje w pozostałych kolumnach czyli poz.45,46,48 .
Wypełnia się wtedy sam PIT-36 - renty w "inne źródła"
3. Jeżeli dochody uzyskane w Niemczech są zwolnione na podstawie Ustawy o PDOF czy Ordynacji - np.: emerytury i renty związane z wojną - nie rozlicza się ich wtedy w ogóle.
pit za rente z niemiec
-
Re: pit za rente z niemiec
Byłem spytać się w US przy okazji i powiedzieli mi, że wystarczy jak rozlicze pita za prace w polski. A ten pit 11 za od banku ( jak sie okazalo za rente z luksemburga a nie z niemiec) nie muszę nigdzie uwzględniać, bo jest w rubryce "e" poz. 47 i niema innych kwot na picie. Wiec wychodzi że tylko pita 37 trzeba.