internet niestacjonarny-iplus
-
M.
internet niestacjonarny-iplus
Czy internet niestacjonarny też mozna odliczyć? Mieszkam w miejscowości, w której nie ma mozliwości założenia internetu stacjonarnego.
Re: internet niestacjonarny-iplus
Tak możesz odliczyć maksymalnie kwotę 760zł.
-
Gość
witam
a czy kto może mi podać przepisy na ten temat?
będę wdzięczny
pozdrawiam
a czy kto może mi podać przepisy na ten temat?
będę wdzięczny
pozdrawiam
-
peen
Jakie przepisy? Płacisz, odliczasz i tyle. Nigdzie nie jest napisane, że Internet musi być kablem dostarczony.
Gość napisał(a) :
> witam
> a czy kto może mi podać przepisy na ten temat?
> będę wdzięczny
> pozdrawiam
Oczywiście:
Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350
USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
Rozdział 6
Podstawa obliczenia i wysokość podatku
Art. 26.
1. Podstawę obliczenia podatku, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 3, art. 29-30c oraz art.
30e, stanowi dochód ustalony zgodnie z art. 9, art. 24 ust. 1, 2, 4, 4a-4e, ust. 6
lub art. 24b ust. 1 i 2, lub art. 25, po odliczeniu kwot:
.......
6a) wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci internet
w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości
nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł,
......
> witam
> a czy kto może mi podać przepisy na ten temat?
> będę wdzięczny
> pozdrawiam
Oczywiście:
Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350
USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
Rozdział 6
Podstawa obliczenia i wysokość podatku
Art. 26.
1. Podstawę obliczenia podatku, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 3, art. 29-30c oraz art.
30e, stanowi dochód ustalony zgodnie z art. 9, art. 24 ust. 1, 2, 4, 4a-4e, ust. 6
lub art. 24b ust. 1 i 2, lub art. 25, po odliczeniu kwot:
.......
6a) wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci internet
w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości
nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł,
......
-
peen
No i zaraz się zacznie dochodzenie czy iplus to internet użytkowany w lokalu czy też nie :-)
peen napisał(a) :
> No i zaraz się zacznie dochodzenie czy iplus to internet użytkowany w
> lokalu czy też nie :-)
Człowiek pytał o podstawę prawną, więc mu podałem, bo akurat wiedziałem.
To czy uzna swoje łącze internetowe za odpowiadające wymogom odliczenia czy nie, to jest jego sprawa, bo to on, i nikt inny, odpowiada za swoje zeznanie roczne.
Zechce, odliczy, nie zechce z powodu wątpliwości, to nie odliczy, ale ma prawo do własnej decyzji.
Ponieważ pyta o podstawę prawną, więc widać że chce mieć pewność i nie wystarczy mu informacja, że "Franek mówił, że Bronek odliczył, bo jest taka pozycja w PIT/O więc na pewno można”.
> No i zaraz się zacznie dochodzenie czy iplus to internet użytkowany w
> lokalu czy też nie :-)
Człowiek pytał o podstawę prawną, więc mu podałem, bo akurat wiedziałem.
To czy uzna swoje łącze internetowe za odpowiadające wymogom odliczenia czy nie, to jest jego sprawa, bo to on, i nikt inny, odpowiada za swoje zeznanie roczne.
Zechce, odliczy, nie zechce z powodu wątpliwości, to nie odliczy, ale ma prawo do własnej decyzji.
Ponieważ pyta o podstawę prawną, więc widać że chce mieć pewność i nie wystarczy mu informacja, że "Franek mówił, że Bronek odliczył, bo jest taka pozycja w PIT/O więc na pewno można”.
To i ja dołożę jeszcze do pomieszania
ustawa pdof, art.26 ciąg dalszy w temacie:
7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1 ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Jednakże w przypadku odliczeń, o których mowa w ust. 1:
1) pkt 6a, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość wydatków została udokumentowana fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług,
13a. Wydatki na cele określone w ust. 1 podlegają odliczeniu od dochodu, jeżeli nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub nie zostały odliczone od przychodu na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub od dochodu na podstawie ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie
ustawa pdof, art.26 ciąg dalszy w temacie:
7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1 ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Jednakże w przypadku odliczeń, o których mowa w ust. 1:
1) pkt 6a, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość wydatków została udokumentowana fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług,
13a. Wydatki na cele określone w ust. 1 podlegają odliczeniu od dochodu, jeżeli nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub nie zostały odliczone od przychodu na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub od dochodu na podstawie ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie
marbar napisał(a) :
> To i ja dołożę jeszcze do pomieszania
No dobra. Idźmy na całość ;-))
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 350&type=3
Plik w PDF.
> To i ja dołożę jeszcze do pomieszania
No dobra. Idźmy na całość ;-))
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 350&type=3
Plik w PDF.
"Idźmy na całość ;-))"