Witam,
do zwrotu mialem 1007 pln z tytułu pit37, otrzymalem przelew w wysokosci 1006,98 pln. Ktos ma pomysl skad taka rozbieznosc (wkoncu podatek pod koniec zeznania ulega zaokragleniu do pelnych plnow) ?
Rozliczam sie wspolnie z zona. Wpisuje sie jako glowny podatnik, a zona jako wspolmalzonek - zwrot zawsze trafia na konto zony. Glownie korzystamy z mojego konta, jaka jest logika US przy dokonywaniu wyboru konta podatnika, na ktory zwracany jest nadplacony podatek (US posaida zarowno moje, jak i wspolmalzonki dane) ?
pzdrw,
PIT37 - zwrot w niepelnej kwoty
Re: PIT37 - zwrot w niepelnej kwoty
US powinien zwrócić nadpłatę na konto osoby figurującej w zeznaniu jako podatnik. Być może US ma jakiś bałagan z Waszymi kontami, może ma zapisane że jesteś współwłaścicielem konta żony i dlatego tam przelewa. Ciężko stwierdzić. Złóżcie oboje aktualizacje ZAP-3 z Waszymi kontami wpisując tylko 1 właściciela i powinno być dobrze. Ewentualnie zadzwoń do US i zapytaj czemu tak przelewają.
A jeżeli chodzi o brak tych 2gr to nie mam pojęcia. Może miałeś jakąś zaległość podatkową z zeszłych lat. Jakieś karne odsetki itp. i dlatego nadpłata została stosownie pomniejszona. Tutaj też telefon do US powinien wyjaśnić tą kwestie
A jeżeli chodzi o brak tych 2gr to nie mam pojęcia. Może miałeś jakąś zaległość podatkową z zeszłych lat. Jakieś karne odsetki itp. i dlatego nadpłata została stosownie pomniejszona. Tutaj też telefon do US powinien wyjaśnić tą kwestie
Re: PIT37 - zwrot w niepelnej kwoty
witam,
po weryfikacji z US:
- za mało zapłaciłem podatku z tyt. pit-38 o 0,02 pln stad zmniejszony zwrot w roku bieżącym.. jednak ten system działa :)
- co do konta podatnika/podatnika współmałżonka to księgowość zadecydowała że zwrot nastąpi na konto "nowsze" - żona później składała formularz niż ja. Trochę pokrętna logika.
pzdrw,
po weryfikacji z US:
- za mało zapłaciłem podatku z tyt. pit-38 o 0,02 pln stad zmniejszony zwrot w roku bieżącym.. jednak ten system działa :)
- co do konta podatnika/podatnika współmałżonka to księgowość zadecydowała że zwrot nastąpi na konto "nowsze" - żona później składała formularz niż ja. Trochę pokrętna logika.
pzdrw,