PIT 8c - przychód w części D poz.35 który PIT?
PIT 8c - przychód w części D poz.35 który PIT?
dodam, że rozliczam się wspólnie z mężem PIT 37, mam jeszcze PIT 38
Gdzie ma wpisać ten przychód ?
z góry dziękuję za pomoc:)
Gdzie ma wpisać ten przychód ?
z góry dziękuję za pomoc:)
Re: PIT 8c - przychód w części D poz.35 który PIT?
rozliczacie się w w PIT-36
zamiast pit 37 pit 36?
a PIT 36 nie jest dla tych co mają dochody z działalności gospodarczej?
a PIT 36 nie jest dla tych co mają dochody z działalności gospodarczej?
też
dodatkowo dla tych, którzy m.in. mieli dochody, od których płatnik nie miał obowiązku pobrania podatku (z takiego PIT 8C)
dodatkowo dla tych, którzy m.in. mieli dochody, od których płatnik nie miał obowiązku pobrania podatku (z takiego PIT 8C)
Można by rzec, że PIT-36 ma w "sobie" PIT-37 i jeszcze dodatkowo: działalność gospodarczą i inne cudaki.
dziękuję pięknie:)
Przy okazji jeszcze jedno, kolejny PIT 8c tym razem z biura maklerskiego
wypełniłam swój PIT 38 - jest strata, więc ja wykazuje, wiem, ze mogę ją rozliczyć w kolejnych latach.
A co jeśli w PIT 38 w ubiegłym roku mąż miał stratę, a nie miał dochodów w 2011, więc co z tą stratą? leży i czeka na lepsze czasy /dochód/, bo rozumiem, że nie przepisuję tej straty w rozliczeniu za 2012.
Przy okazji jeszcze jedno, kolejny PIT 8c tym razem z biura maklerskiego
wypełniłam swój PIT 38 - jest strata, więc ja wykazuje, wiem, ze mogę ją rozliczyć w kolejnych latach.
A co jeśli w PIT 38 w ubiegłym roku mąż miał stratę, a nie miał dochodów w 2011, więc co z tą stratą? leży i czeka na lepsze czasy /dochód/, bo rozumiem, że nie przepisuję tej straty w rozliczeniu za 2012.
Na rozliczenie straty ma się 5 lat.
przychód z poz.40 PIT 8C, wpisałam w PIT 36 poz.120a, pozycja 121 i 124 puste, tak ma być?
Jednocześnie zmniejszyła się kwota zwrotu nadpłaconego podatku, czyli jak rozumiem, od wykazanego przychodu muszę zapłacić podatek (przychód pochodzi z likwidacji umowy ubezpieczenia)- myślałam, że ja tylko wykazuję ten przychód:(,
a może wpisałam, go nie tam gdzie trzeba?
Jednocześnie zmniejszyła się kwota zwrotu nadpłaconego podatku, czyli jak rozumiem, od wykazanego przychodu muszę zapłacić podatek (przychód pochodzi z likwidacji umowy ubezpieczenia)- myślałam, że ja tylko wykazuję ten przychód:(,
a może wpisałam, go nie tam gdzie trzeba?
Dobrze wpisane - niestety podatek z tego trzeba zapłacić, albo zmniejszyć nadpłatę.