pit za rente z niemiec

mateusz122

pit za rente z niemiec

Post autor: mateusz122 »

witam ,
dostałem pit 11 z banku za rentę z niemiec która przychodzi do tego banku. Kwota jest w rubryce 47( dochód zwolniony od podatku), i nie ma innych kwot na picie. dodatkowo aktualnie pracuje o umowę o prace i mam pita 11 z tego tytułu.
proesze o pomoc na jakim picie mam to rozliczyć?

Czech

Re: pit za rente z niemiec

Post autor: Czech »

PIT-36 poz.77
Jeżeli renta jest związana z odszkodowaniami wojennymi to jest zwolniona z podatku i nie trzeba jej rozliczać.

mateusz122

a co jeżeli renta jest związana wypadkiem w pracy w Niemczech ?
i na tym ewentualnie picie 36 wpisać tez dochody osiągane w Polsce z drugiego mojego pitu 11?

Czech

Jeszcze raz poczytałem twój post - mam wątpliwości czy jednak nie powinieneś rozliczyć to przez załącznik ZG.
Może ktoś się jeszcze wypowie.
Najlepiej zadzwonić do KIP i potwierdzić.

mateusz122

tez mam ta wątpliwość właśnie, boi na tym picie w sumie nie ma żadnych składek na ubes. społeczne i zdrowotne ... jest tylko wypełniona pozycja 47. Myśle że zostało to opodatkowane w niemczech, ale w takim razie nie wiem po co bank mi to wysyła.

mateusz122

czy ktos ma jeszcze jakis pomysl?

Czech

Co wiemy na pewno ? - Musi być PIT-36
Teraz pytanie czy potrzebny załącznik ZG.
Trochę "pogrzebałem" w interpretacjach i z "grubsza" wygląda to tak , że sposób rozliczenia rent wypadkowych z Niemiec zależny jest od tego kto te renty wypłaca.
Zgodnie z ustawą o unikaniu podwójnego opodatkowania jeżeli rentę wypłaca niemiecki "ZUS" to podatek jest pobierany tylko w Niemczech - i chyba u ciebie mamy ten wariant, gdyż bank w Polsce nie potrącił podatku - wtedy należy rentę wpisać w ZG poz.23, a tym samym ustalić nowa stopę procentową dla dochodów osiągniętych w Polsce.
Jeżeli natomiast renta jest wypłacana przez np.: "Związek Budowlanych" - polski bank powinien pobrać z tego zaliczkę - i wtedy bezpośrednio w PIT-36 - "inne źródła" bez załącznika ZG.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!.

Znalazłem dwie ciekawe interpretacje. Co wy na to?..

Renta wypadkowa z Niemiec:
Niemieckie ustawowe ubezpieczenie społeczne składa się z pięciu działów:
- ustawowe ubezpieczenie na wypadek bezrobocia,
- ustawowe ubezpieczenie emerytalne,
- ustawowe ubezpieczenie zdrowotne,
- ustawowe ubezpieczenie od następstw wypadków oraz
- ustawowe ubezpieczenie pielęgnacyjne.

Świadczenia pochodzące z tych pięciu działów mogą mieć formę zasiłków jednorazowych lub bieżących świadczeń stałych.
Niemniej jednak wyłączne prawo do opodatkowania w Niemczech dotyczy zarówno bieżących stałych świadczeń, jak i jednorazowych zasiłków pochodzących ze wszystkich ww. działów ustawowego ubezpieczenia.

..."Renta otrzymywana z Niemiec nie podlega zatem opodatkowaniu w Polsce. Dlatego też bank wypłacający powyższe świadczenie nie powinien pobierać zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych i wystawiać informacji o dochodach oraz o pobranych zaliczkach na podatek dochodowy PIT-11."...

Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://pit.wieszjak.pl/dochody-zagranic ... z2NJldgwIE

http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... anica.html
AHOJ!.

Czech

A co ty na to ? może to skomentujesz - bo nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć.
Umieszczenie samej interpretacji nic nie zmienia dla kogoś kto tutaj szuka pomocy.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!
Zasugerowałem się tą interpretacją;
.."Zatem renty z Niemiec wypłacane z obowiązkowego systemu ubezpieczeń (m in. przez Niemiecką Federalną Instytucję Ubezpieczeń Rentowych) i opodatkowane w Niemczech będą już zwolnione z opodatkowania w Polsce. Jednak w sytuacji, gdy renta jest wypłacana z systemu nieobowiązkowego, a np. z ubezpieczenia prywatnego, taka renta będzie już podlegała opodatkowaniu w Polsce - SIP 160235.

Emerytura wypłacana z obowiązkowego systemu ubezpieczeń i opodatkowana tylko w Niemczech nie jest uwzględnienia do obliczenia stopy procentowej w Polsce....

Tylko jest tu - emerytura, a nie renta. Może źle zrozumiałem.
Czy to tak samo.?.

AHOJ!.

Zablokowany