Witam i proszę o pomoc, jestem początkująca :( 2 pity 11
Witam i proszę o pomoc, jestem początkująca :( 2 pity 11
No więc tak, jestem studentką, mam dwa pity 11 z umowy o zlecenie, no i na pierwszej mam pozycje:
55. 82 zl
56. 16,40 zl
57. 65,60 zl
58. 12,00 zl
i tu jest zaznaczona pozycja 34 jako z jednego stosunku pracy ale ta podwyższona w związku z zamieszkaniem poza miejscowością pracy to jest nr3
A drugi pit 11:
55. 84,29
56. 16,86
57. 67,43
58. 12
a pozycja 34 jest nie zaznaczona
Czyli mój pit 37 mam wypełnić dodając poszczególne kwoty z adekwatnych pozycji do siebie?
Z góry dziękuję za pomoc, nie chce zasłużyć na korektę dlatego pytam.
55. 82 zl
56. 16,40 zl
57. 65,60 zl
58. 12,00 zl
i tu jest zaznaczona pozycja 34 jako z jednego stosunku pracy ale ta podwyższona w związku z zamieszkaniem poza miejscowością pracy to jest nr3
A drugi pit 11:
55. 84,29
56. 16,86
57. 67,43
58. 12
a pozycja 34 jest nie zaznaczona
Czyli mój pit 37 mam wypełnić dodając poszczególne kwoty z adekwatnych pozycji do siebie?
Z góry dziękuję za pomoc, nie chce zasłużyć na korektę dlatego pytam.
Re: Witam i proszę o pomoc, jestem początkująca :( 2 pity 11
Zsumuj poszczególne kwoty z PITów-11 w wierszu 3 części C.1. na PIT-37 i to wszystko.
A ta pozycja 34 jest bez znaczenia?
Dziękuję za odpowiedz :)
Dziękuję za odpowiedz :)
poz. 34 nie powinna być zaznaczona, ponieważ dotyczy dochodów ze stosunku pracy a nie umowy zlecenia.
A mam jeszcze pytanie w sprawie jak wskazać urzędowi, że zwrot nadpłaty chce otrzymać na konto bankowe?
Wypełniam PIT przez internet i nie widzę, żeby był tu jakiś załącznik w sprawie wpłaty na konto :(
Wypełniam PIT przez internet i nie widzę, żeby był tu jakiś załącznik w sprawie wpłaty na konto :(
jeżeli nie podawałaś nigdy urzędowi swojego konta to musisz to zrobić na druku ZAP-3 (jest w programie). Nie da się go wysłać przez internet więc składasz go osobiście lub wysyłasz pocztą tradycyjną.
Jeżeli w zeszłych latach już informowałaś urząd o swoim nr konta to nie musisz tego robić. US domyślnie zwróci Ci na konto.
Jeżeli w zeszłych latach już informowałaś urząd o swoim nr konta to nie musisz tego robić. US domyślnie zwróci Ci na konto.
Tez jestem początkująca.. i proszę o pomoc.
Mam 2 pity jeden z praktyk, drugi z umowy o pracę:
1) PIT 11 ( z praktyk)
przychód - 1699,01
KUP-890,00
dochód- 809,01
podatek - 0,00zł
skł. społ.-229,04
skł. zdrow.- 0,00
2) PIT 11
przychód - 1397,50
KUP- 222,50
dochód- 1175,00
podatek - 26,00
skł. społ.-191,60
skł. zdrow.- 70,05
Czy przy takich wartościach w PIT 37 w poz. 107 mam 0,00zł to w poz. 108 powinnam wpisać 0,00zł czy 70,05zł? Pomóżcie! Z góry dziękuję
Mam 2 pity jeden z praktyk, drugi z umowy o pracę:
1) PIT 11 ( z praktyk)
przychód - 1699,01
KUP-890,00
dochód- 809,01
podatek - 0,00zł
skł. społ.-229,04
skł. zdrow.- 0,00
2) PIT 11
przychód - 1397,50
KUP- 222,50
dochód- 1175,00
podatek - 26,00
skł. społ.-191,60
skł. zdrow.- 70,05
Czy przy takich wartościach w PIT 37 w poz. 107 mam 0,00zł to w poz. 108 powinnam wpisać 0,00zł czy 70,05zł? Pomóżcie! Z góry dziękuję
To mądry program nie pozwoli Ci zrobić błędu sam skoryguje skł.zdr. do O - jeżeli wpiszesz 70,05 to pojawi się komunikat wyjaśniający !
Pozdrawiam
Pozdrawiam
składki zdrowotne są odliczeniem od podatku a skoro podatek wyszedł 0zł to nie ma co odliczać. Możesz zostawić pole ze składkami zdrowotnymi puste (puste pola oznaczają 0zł).
Powinno Ci wyjść 26zł nadpłaty.
Powinno Ci wyjść 26zł nadpłaty.
Mirek napisał(a) :
> poz. 34 nie powinna być zaznaczona, ponieważ dotyczy dochodów ze stosunku
> pracy a nie umowy zlecenia.
No właśnie
A wiesz co działo sie w tym roku?
Wysyłam sobie 11-stki (z programu księgowego), spokojnie, jak człowiek. Wszysto niby przechodzi, komunikat, by status sprawdzić później.
Rano zasiadam do kompa, zaczynam pobierać potwierdzenia i ..... co?
Ano, wszystkie 11-stki z umowy o pracę - spoko wodza.
Natomiast 11-stki zleceniowców - a kuku.
Sprawdzam wszystko jeszcze raz, program księgowy błędu nie pokazuje, dokument prawidlowo sporządzony, a status błędu oko atakuje (nie pamietam który to numerek)
Dzwonię do twórców programu, a oni, że muszę zaznaczyć "z jednego stosunku pracy"
Ja oczy szeroko otwieram, żuchwa na klawiaturze - zleceniobiorca i stosunek pracy???!! Przecież to umowa cywilno-prawna jest.
Twórcy potakują, wiedzą, sami zdziwieni, ale wyjasniali w min-fin i podobno bramka e-deklaracji nie puszcza inaczej.
Więc zaptaszkowałam, jak głupek niedouczony, to pole.
Ktoś PIT w łapkę weźmie i z politowaniem pokiwa głową nad moim niedouczeniem....
> poz. 34 nie powinna być zaznaczona, ponieważ dotyczy dochodów ze stosunku
> pracy a nie umowy zlecenia.
No właśnie
A wiesz co działo sie w tym roku?
Wysyłam sobie 11-stki (z programu księgowego), spokojnie, jak człowiek. Wszysto niby przechodzi, komunikat, by status sprawdzić później.
Rano zasiadam do kompa, zaczynam pobierać potwierdzenia i ..... co?
Ano, wszystkie 11-stki z umowy o pracę - spoko wodza.
Natomiast 11-stki zleceniowców - a kuku.
Sprawdzam wszystko jeszcze raz, program księgowy błędu nie pokazuje, dokument prawidlowo sporządzony, a status błędu oko atakuje (nie pamietam który to numerek)
Dzwonię do twórców programu, a oni, że muszę zaznaczyć "z jednego stosunku pracy"
Ja oczy szeroko otwieram, żuchwa na klawiaturze - zleceniobiorca i stosunek pracy???!! Przecież to umowa cywilno-prawna jest.
Twórcy potakują, wiedzą, sami zdziwieni, ale wyjasniali w min-fin i podobno bramka e-deklaracji nie puszcza inaczej.
Więc zaptaszkowałam, jak głupek niedouczony, to pole.
Ktoś PIT w łapkę weźmie i z politowaniem pokiwa głową nad moim niedouczeniem....