ulga prorodzinna

baska_plonka

ulga prorodzinna

Post autor: baska_plonka »

Dzien dobry
Dziecko ukończyło w pazdzierniku 2012 18 lat . otrzymało rente socjalna i jest ubezwłasnowolnione
w związku z tym mam pytanie

1 Rozliczam otrzymany PIT 40 A -dochód 2800 czyli cały zwrot podatku

2. czy mogę rpozliczyc dziecko z rodzicami mimo ze ma osiągnięte 18 lat ( renta socjalna ) za cały rok czy tylko do ukończenia 18 lat czy wogóle nie moge ?

Pomózcie
Pozdrawiam

wla.gle

Re: ulga prorodzinna

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!.
Czy pit przyszedł na opiekuna prawnego ?

....To, że osoba jest ubezwłasnowolniona, nie oznacza, że jej na świecie nie ma. Na pewno ta osoba ubezwłasnowolniona ma nadany PESEL. Zeznanie ma być na osobę ubezwłasnowolnioną, a podpisuje zeznanie jej opiekun prawny (wypadało by zgłosić do us, że ktoś jest ubezwłasnowolniony). .....
Można jednak złożyć PIT-37 plus PIT/O na ew ulgi rehabilitacyjne, jeżeli posiada orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
Dorosłe dziecko niepełnosprawne objęte jest ulgą prorodzinną bez względu na wiek, o ile otrzymywało dodatek pielęgnacyjny, zasiłek pielęgnacyjny lub rentę socjalną.

Z ulgi prorodzinnej nie mogą skorzystać podatnicy, którzy osiągają dochody opodatkowane podatkiem liniowym lub też w sposób zryczałtowany, chyba że mają też inne dochody, do których stosuje się opodatkowanie według skali (np. wynagrodzenie za pracę, zasiłki z ubezpieczenia chorobowego, rentę).

Więcej o ulgach na stronie:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... _wiek.html

Może jeszcze ktoś dopowie więcej.
AHOJ!.

baska_plonka

Re: ulga prorodzinna

Post autor: baska_plonka »

Dzięki serdeczne. Pit przyszedl na matkę ale dochody sa dziecka. Dziecko jest chore od urodzenia.

Decyzje o ubezwlasnowolnieniu dolacze do Pit . Tylko nie wiedziałam czy mozna skorzystac z ulgi prorodzinnej.

Bardzo serdecznie dziekuje .

Pozdrawiam

Zablokowany