Odliczenie krwi od podatku, błąd?
Odliczenie krwi od podatku, błąd?
Witam, w zeszłym roku oddałem 2,25 l krwi i chce sobie to odliczyć od podatku. Ekwiwalent pieniężny przysługujący za litr pobranej krwi wynosi 130 zł. Tak więc według moich wyliczeń powinienem mieć 292,50 zl do zwrotu a w programie do pitów wyszło mi jedynie 47 zł zwrotu. Mój dochód w zeszłym roku wynosił 17890 zł tak więc nie przekroczyłem kwoty 6% dochodu. Pit wypełniłem na trzech programach i wyszło tak samo czyżbym źle rozumował ta ulgę?
Re: Odliczenie krwi od podatku, błąd?
robisz błąd, bo jest to odliczenie od dochodu /jako darowizna/, a nie od podatku
odliczenie krwi jest odliczeniem od dochodu a nie podatku więc jedynie co robisz to zmniejszasz swój dochód. Nie oznacza to, że dostaniesz 130zł do ręki za każdy litr. Po prostu zmniejszasz swój dochód od którego dopiero po tym jest liczony podatek który dzięki temu jest niższy. Tak samo jak w uldze internetowej możesz odliczyć max 760zł ale nie oznacza to, że dostaniesz tyle zwrotu tylko o tyle pomniejszysz swój dochód.
Czyli gdzie popełniam błąd?
błędu nie popełniasz, po prostu źle rozumiesz to odliczenie. Wyjaśniliśmy Ci dokładnie to powyżej. Przeczytaj to jeszcze raz.
Nie dostaniesz do ręki zwrotu w takiej wysokości w jakiej korzystasz z tego odliczenia. Dostaniesz ok. 18% tej kwoty
Nie dostaniesz do ręki zwrotu w takiej wysokości w jakiej korzystasz z tego odliczenia. Dostaniesz ok. 18% tej kwoty
Oki troche mi to zajęło, ale już kumam, dzięki za lekcje matematyki ;)