Ile stosunków pracy?
Ile stosunków pracy?
co mam zaznaczyć? Mam dwa pity-11. Jeden pracodawca w poluc 34 zanaczył 1. drugi 3. Obydwa okresy zatrudnienia nie pokrywały się. Drugi zakład był poza miejscem zamieszkania.
Re: Ile stosunków pracy?
w sumie nie ma znaczenia co pracodawca zaznaczył w poz.34. To informacja jakie uwzględniał koszty.
Natomiast w zeznaniu rocznycm to PODATNIK (czyli Ty) wykazujesz właściwe, należne Ci koszty, bo to Ty masz pełny obraz sytuacji.
Skoro zatrudnienia się nie pokrywały czasowo - zaznaczasz "z jednego stosunku pracy"
Skoro jeden z zakładów był poza miejscem zamieszkania - zaznaczasz koszty podwyższone,
A technicznie - sumujesz koszty uzyskania z obu zakładów (PIT 11) i takie wpisujesz do zeznania
Natomiast w zeznaniu rocznycm to PODATNIK (czyli Ty) wykazujesz właściwe, należne Ci koszty, bo to Ty masz pełny obraz sytuacji.
Skoro zatrudnienia się nie pokrywały czasowo - zaznaczasz "z jednego stosunku pracy"
Skoro jeden z zakładów był poza miejscem zamieszkania - zaznaczasz koszty podwyższone,
A technicznie - sumujesz koszty uzyskania z obu zakładów (PIT 11) i takie wpisujesz do zeznania
No tak, koszty podwyższone. W programie pisze mi, żebym wskazał koszt zakupionych biletów imiennych. A co jeśli jeździłem z kimś autem i miesięcznie wydawałem np. 100 zł, a za cały okres tam przepracowany 700 zł? Mam wpisać 700 zł?
nie
Nie można odliczać kosztów jeżdżenia samochodem do pracy
"skazał koszt zakupionych biletów imiennych" - dotyczy imiennych biletów okresowych (np. miesięcznych) autobusów, pociągów itp.
Nie można odliczać kosztów jeżdżenia samochodem do pracy
"skazał koszt zakupionych biletów imiennych" - dotyczy imiennych biletów okresowych (np. miesięcznych) autobusów, pociągów itp.
czyli rozumię, że nie mogę nawet wpisać kosztów tych biletów, jeśli ich nie posiadam?
na wypadek kontroli powinny byc pewnie schowane. Czyli zostawić w tym polu zero.
na wypadek kontroli powinny byc pewnie schowane. Czyli zostawić w tym polu zero.
nie masz imiennych biletów okresowych - nie masz podstawy do odliczenia
ok, dzięki za pomoc. temat do zamknięcia.