Jednoosobowa działalność gospodarcza (opodatkowana na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych) została zawieszona w trakcie 2011. Wiem, że zawieszenie zwalnia z obowiązków wpłacania zaliczek. Właśnie jednak zdałem sobie sprawę, że nie zwalnia z obowiązku złożenia zeznania rocznego. Muszę więc złożyć PIT-28 za rok 2012 - wiem jaki, z samymi zerami. I wiem, że już prawie miesiąc po terminie.
Pytam się:
Trzeba złożyć zerowy PIT-28 w formie papierowej? Coś im dołączyć? Jakieś wyjaśnienie dlaczego po terminie?
A da się zrobić wysyłkę tego PIT-28 przez Internet? To przejdzie?
A na PIT-37 za 2012 posługuję się jakim identyfikatorem - PESELem czy NIPem? Mam działalność zawieszoną, nie wpłacam zaliczek na PIT-28, nigdy nie byłem VAT-owcem.
A informację o rachunku bankowym do zwrotu podatku z PIT-37 podaję na ZAP-3 czy na czym innym?
Zawieszony ryczałt i pytania wokół tego
Re: Zawieszony ryczałt i pytania wokół tego
DO PIT-28 warto dołączyć wyjaśnienie wraz z prośbą o uznanie czynnego żalu - można wtedy uniknąć kary, więc raczej papierowo - aby oba dokumenty były razem złożone.
Wyjaśnienia wraz z wnioskiem o "czynny żal" nie da się wysłać elektronicznie.To nie jest korekta.
Na wszystkich PIT-ach posługujesz się NIP-em.
Konto bankowe do zwrotu podajesz w CEiDG w Urzędzie Miasta.
Wyjaśnienia wraz z wnioskiem o "czynny żal" nie da się wysłać elektronicznie.To nie jest korekta.
Na wszystkich PIT-ach posługujesz się NIP-em.
Konto bankowe do zwrotu podajesz w CEiDG w Urzędzie Miasta.