Rozliczenie roczne niani
Rozliczenie roczne niani
Witam.
Opiekuję się dzieckiem. Podpisałam z rodzicami umowę aktywującą i korzystam z progamu Niania w ubezpieczeniach. Moje wynagrodzenie miesięczne to 250 zł, tyle dostaję na rękę. Składki ZUS zostają odprowadzone z budżetu państwa ponieważ zarabiam poniżej najniższej krajowej. Mam pytanie o rozliczenie roczne. W zeszłym roku zarobiłam 1500 zł. Czy to od tej kwoty mam obliczyć koszty uzyskania przychodu w wsyokości 20%? Bo wszędzie znajduję informację, że powinnam przychód pomniejszyć o składki na ubezpieczenie społeczne i dopiero wtedy obliczyć kup.
Jestem w tym zielona, a nie chciałabym popełnić błędu w rozliczeniu.
Opiekuję się dzieckiem. Podpisałam z rodzicami umowę aktywującą i korzystam z progamu Niania w ubezpieczeniach. Moje wynagrodzenie miesięczne to 250 zł, tyle dostaję na rękę. Składki ZUS zostają odprowadzone z budżetu państwa ponieważ zarabiam poniżej najniższej krajowej. Mam pytanie o rozliczenie roczne. W zeszłym roku zarobiłam 1500 zł. Czy to od tej kwoty mam obliczyć koszty uzyskania przychodu w wsyokości 20%? Bo wszędzie znajduję informację, że powinnam przychód pomniejszyć o składki na ubezpieczenie społeczne i dopiero wtedy obliczyć kup.
Jestem w tym zielona, a nie chciałabym popełnić błędu w rozliczeniu.
Re: Rozliczenie roczne niani
Byłam w tym wątku, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie, a z linku tam podanego też nie potrafię sama sobie odpowiedzieć. Chciałabym tylko się dowiedzieć czy jeżeli z mojego wynagrodzenia nie są potrącane składki ZUS, bo płaci je za mnie budżet państwa, to czy muszę pomniejszać o nie przychód aby obliczyć kup.
"Byłam w tym wątku, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie"
a w tym linku: "koszty uzyskania - 20% liczy się od przychodu pomniejszonego o składki społeczne."
dopisuję:
Do wynagrodzenia niani stosuje się koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że oblicza się je od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię) w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód
a w tym linku: "koszty uzyskania - 20% liczy się od przychodu pomniejszonego o składki społeczne."
dopisuję:
Do wynagrodzenia niani stosuje się koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że oblicza się je od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię) w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód
Ok, ale z mojego wynagrodzenia rodzic nie potrąca żadnych składek, jak również ja sama też nic nie opłacam. Płaci za mnie budżet państwa. Więc jak się to ma do zacytowanego przez Ciebie zdania?
A gdyby nawet to skąd mam wiąść wysokość tych składek? Byłam kilka dni temu w ZUSie dowiedzieć się czy dostanę od nich jakąś informację na ten temat, ale pani stwierdziła, że nie jest mi to porzebne do rozliczenia rocznego, właśnie ze względu na to, że to budżet państwa płaci za mnie składki. Jednakże jej mina i ton wydał mi się jakoś niewiarygodny, naprawdę wydawało mi się, że sama jest niebardzo przekonana do tego co mówi, dlatego szukam pomocy gdzie indziej.
A gdyby nawet to skąd mam wiąść wysokość tych składek? Byłam kilka dni temu w ZUSie dowiedzieć się czy dostanę od nich jakąś informację na ten temat, ale pani stwierdziła, że nie jest mi to porzebne do rozliczenia rocznego, właśnie ze względu na to, że to budżet państwa płaci za mnie składki. Jednakże jej mina i ton wydał mi się jakoś niewiarygodny, naprawdę wydawało mi się, że sama jest niebardzo przekonana do tego co mówi, dlatego szukam pomocy gdzie indziej.
Przychód pomniejszamy o 20% kosztów uzyskania, z dochodu wyliczamy 18% podatku, który należy wpłacić o ile nie było miesięcznych wpłat zaliczek na podatek.
Żadnych składek nie trzeba odliczać, chyba że było opłacane dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.
Rozliczenia należy dokonać na druku PIT-36.
Żadnych składek nie trzeba odliczać, chyba że było opłacane dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.
Rozliczenia należy dokonać na druku PIT-36.
Poprawię - chodzi o dobrowolne "chorobowe". Zdrowotne jest obowiązkowe.
Czy byłaś zgłoszona do ZUS z dobrowolnym chorobowym ?
Czy byłaś zgłoszona do ZUS z dobrowolnym chorobowym ?
Czech napisał(a) :
> Poprawię - chodzi o dobrowolne "chorobowe". Zdrowotne jest
> obowiązkowe.
> Czy byłaś zgłoszona do ZUS z dobrowolnym chorobowym ?
..........................
Dziękuję za poprawienie, oczywiście chodzi o dobrowolne chorobowe.
Dodam, że składek ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, które opłaca budżet, nie odlicza się.
Teraz to już chyba wszystko zostało wyjaśnione. :)
> Poprawię - chodzi o dobrowolne "chorobowe". Zdrowotne jest
> obowiązkowe.
> Czy byłaś zgłoszona do ZUS z dobrowolnym chorobowym ?
..........................
Dziękuję za poprawienie, oczywiście chodzi o dobrowolne chorobowe.
Dodam, że składek ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, które opłaca budżet, nie odlicza się.
Teraz to już chyba wszystko zostało wyjaśnione. :)
Nie wiedziałam, że piszę niejasno:
"pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię)"
skoro nie miało miejsca - nie ma czego odliczać
Dla mnie było logiczne, ale pewnie powinnam wyraźniej.
Trzeba się w przyszłości poprawić.
"pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię)"
skoro nie miało miejsca - nie ma czego odliczać
Dla mnie było logiczne, ale pewnie powinnam wyraźniej.
Trzeba się w przyszłości poprawić.