ulga na dziecko
ulga na dziecko
Probelm jest następujący: Matka z ZUS-u otrzymała PIT40A, ponadto posiada dziecko 1,5 roczne . Przy wypełnieniu PITO wyliczona ulga na 1 dziecko wynosi ok 7zł. co ma wynikać z róznicy podatku i składki zdrowotnej. Nie jestem pewien czy to tak ma wyglądać?
Re: ulga na dziecko
Bez konkretnych kwot to mogę tylko domyślać się,że podatek był na tyle niski,że pozycja 107- 108(podatek - składka zdrowotna) PIT-37 daje to 7 zł,bo odliczeniu których (jako ulga na dziecko) podatek należny (poz 118) wynosi 0zł i cała zaliczka jest do zwrotu.
Ps. pamiętaj,że z PIT40A zaliczkę na podatek bierzemy z pola nr 45,a nie 34 PIT-40A
Ps. pamiętaj,że z PIT40A zaliczkę na podatek bierzemy z pola nr 45,a nie 34 PIT-40A
Konkretne kwoty to przychód (emerytury) 5495,94, zaliczka podatku 432 i i składka zdrowotna 425,94.oraz tak jak pisałem 1,5 roczne dziecko. Pozdrawiam
Czyli jest tak jak mówiłem
Podatek 433,26 - skł. zdrowotna 425,94 = 7,32zł i tyle też ulgi na dziecko można odliczyć. Po odliczeniu dziecka (tego 7,32zł) do zwrotu jest cała zaliczka tj 432zł
Tak ma to wyglądać, gdyż podatek po odliczeniach nie może wyjść ujemny.
Podatek 433,26 - skł. zdrowotna 425,94 = 7,32zł i tyle też ulgi na dziecko można odliczyć. Po odliczeniu dziecka (tego 7,32zł) do zwrotu jest cała zaliczka tj 432zł
Tak ma to wyglądać, gdyż podatek po odliczeniach nie może wyjść ujemny.
Bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam