Witam, jestem zatrudniony w firmie na cały etat, dodatkowo w drugiej firmie trafia mi się kilka umów o dzieło w ciągu roku. Do tego mam założoną DG opodatkowaną w formie karty podatkowej.
Z tego co się orientuję to nie mogę rozliczyć się wspólnie z żoną?
Również w 2012 zostałem ojcem, czy ze względu na prowadzoną DG przysługują mi wszystkie ulgi i odliczenia? Poza tym, że nie mogę (?) rozliczyć się wspólnie z żoną?
Cały etat + karta podatkowa + rozliczenie z małżonkiem
Re: Cały etat + karta podatkowa + rozliczenie z małżonkiem
Dzień dobry!.
Z żoną nie możesz się rozliczyć.
Przy karcie podatkowej można odliczyć należne ulgi z alternatywnego źródła dochodu;
u Ciebie to stosunek pracy i umowy zlecenia, /do wysokości odprowadzonego z tych źródeł podatku/.
Możesz także odliczyć od tegoż podatku składki zdrowotne z tyt. karty podatkowej,
oczywiście do wysokości 7,75%.
Chyba tak to powinno być, proszę o wypowiedź innych forumowiczów.
Ten post się zagubił - powinien być w problemach podatkowych.
AHOJ!.
Z żoną nie możesz się rozliczyć.
Przy karcie podatkowej można odliczyć należne ulgi z alternatywnego źródła dochodu;
u Ciebie to stosunek pracy i umowy zlecenia, /do wysokości odprowadzonego z tych źródeł podatku/.
Możesz także odliczyć od tegoż podatku składki zdrowotne z tyt. karty podatkowej,
oczywiście do wysokości 7,75%.
Chyba tak to powinno być, proszę o wypowiedź innych forumowiczów.
Ten post się zagubił - powinien być w problemach podatkowych.
AHOJ!.
A jak to jest z odliczeniem na dziecko? zostałem szczęśliwym tatą :) w czerwcu 2012 i czy przysługuje ulga za cały rok czy tylko od momentu narodzin dziecka? Czy jest jakaś różnica czy ja odliczę dziecko czy też żona, która ma mniejsze dochody ode mnie?
możecie odliczyć ulgę za 7 miesięcy czyli 648,69zł.
Nie ma znaczenia kto, możecie się podzielić dowolnie. Ważne aby nie przekroczyć w/w kwoty
Nie ma znaczenia kto, możecie się podzielić dowolnie. Ważne aby nie przekroczyć w/w kwoty