Witam,
Zeznanie pit-36 samodzielne + pit-d.
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: element, Deklaracja.PozycjeSzczegolowe.P_320, Opis: Identyfikator podatkowy, nazwisko i imię małżonka oraz urząd, do którego został złożony załącznik PIT/D, Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Tekst nie może być pusty.
Dane małżonka w sekcji A.2 w PIT-D są wpisane.
Program sam nie znajduje żadnych błędów/problemów.
Pewnie chodzi jeszcze chodzi o urząd małżonka (ciekawe po co to chcą w XMLu jak nie ma na formularzu).
Pewnie jakbym zrobił od razu oba zeznania to by było ok - ale chciałem przygotować najpierw tylko jedno. Ale teraz nawet nie dołączę zeznania małżonka, bo już istniejącego z tego widzę traktuje jako zeznanie "męża", a mam wypełnione "żony'
Da się coś z tym zrobić?
Oczywiście to nie problem to przepisać, ale tak z ciekawości i ku ewentualnemu ulepszeniu produktu :)
Pozdrawiam.
pit/d
Re: pit/d
Jeśli w poz.318 jest zaznaczony kwadrat 2 to trzeba ręcznie wypełnić trzy pola w poz.320 - NIP małżonka, nazwisko i imię oraz urząd. Trochę się zdziwiłem, że w tym przypadku sam program nie przepisuje danych małżonka z PIT/D z części A2.
M.K. napisał(a) :
> Jeśli w poz.318 jest zaznaczony kwadrat 2 to trzeba ręcznie wypełnić trzy
> pola w poz.320 - NIP małżonka, nazwisko i imię oraz urząd. Trochę się
> zdziwiłem, że w tym przypadku sam program nie przepisuje danych małżonka z
> PIT/D z części A2.
To też nie o to chodzi.
Bo ja mam zaznaczone w 318 kwadrat 1 - podatnik, bo chcę z tym właśnie wypełnianiem pit-36 złożyć PIT-D.
A może problem wynika z tego, że jak zaznaczę ten kwadrat to w p.319 zaznacza się automatycznie pit-28 (kwadrat 1). I nawet jak go odznaczymy to w komunikatach jest brak zaznaczenia, i zaznacza się przy następnej okazji (np. próbie wysłania).
>Wystarczy przy otwartym PIT-36 z załączonym PIT/D wybrać Pliki / Dołącz odłącz zeznania i wybrać >sposób "rozliczenia -małżonkowie osobno". Dane małżonka z PIT.D z A.2 przepisze sam program.
Tylko, że zwracam jeszcze raz uwagę, że ja mam wybrane pojedyncze zeznanie - i w tym też upatruję problem. Tzn. przy tworzeniu zeznania korzystałem z zakładki "Podatnika".
Pozdrawiam.
> Jeśli w poz.318 jest zaznaczony kwadrat 2 to trzeba ręcznie wypełnić trzy
> pola w poz.320 - NIP małżonka, nazwisko i imię oraz urząd. Trochę się
> zdziwiłem, że w tym przypadku sam program nie przepisuje danych małżonka z
> PIT/D z części A2.
To też nie o to chodzi.
Bo ja mam zaznaczone w 318 kwadrat 1 - podatnik, bo chcę z tym właśnie wypełnianiem pit-36 złożyć PIT-D.
A może problem wynika z tego, że jak zaznaczę ten kwadrat to w p.319 zaznacza się automatycznie pit-28 (kwadrat 1). I nawet jak go odznaczymy to w komunikatach jest brak zaznaczenia, i zaznacza się przy następnej okazji (np. próbie wysłania).
>Wystarczy przy otwartym PIT-36 z załączonym PIT/D wybrać Pliki / Dołącz odłącz zeznania i wybrać >sposób "rozliczenia -małżonkowie osobno". Dane małżonka z PIT.D z A.2 przepisze sam program.
Tylko, że zwracam jeszcze raz uwagę, że ja mam wybrane pojedyncze zeznanie - i w tym też upatruję problem. Tzn. przy tworzeniu zeznania korzystałem z zakładki "Podatnika".
Pozdrawiam.
No tak. Późna pora nie sprzyja mojemu logicznemu myśleniu...
Wyjaśniam więc dzisiaj z rana: Jeśli Podatnik załącza PIT/D do swojego zeznania nie zaznacza kwadratu w poz.318. Kwadrat w poz.318 zaznacza się, jeśli załączył PIT/D do innego zeznania niż to, które wysyła.
Proszę usunąć zaznaczenie z poz.318 i będzie ok.
Proszę zauważyć, że przy zaznaczeniu kwadratu 1 w poz.318 znika "1" z poz.308.
Natomiast monit o wypełnienie poz.320 gdy zaznaczono kwadrat 1 to mój błąd :(
Poprawię przy najbliższej okazji.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Wyjaśniam więc dzisiaj z rana: Jeśli Podatnik załącza PIT/D do swojego zeznania nie zaznacza kwadratu w poz.318. Kwadrat w poz.318 zaznacza się, jeśli załączył PIT/D do innego zeznania niż to, które wysyła.
Proszę usunąć zaznaczenie z poz.318 i będzie ok.
Proszę zauważyć, że przy zaznaczeniu kwadratu 1 w poz.318 znika "1" z poz.308.
Natomiast monit o wypełnienie poz.320 gdy zaznaczono kwadrat 1 to mój błąd :(
Poprawię przy najbliższej okazji.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.