remonty
remonty
mam pytanie odnośnie odliczeń kwoty zapłaconego podatku na budowę domu- na jakim picie muszę to zrobić i co ewentualnie mogę sobie odliczyć? tylko proszę nie wstawiać linka z urzędową stroną odpisów gdyż nic tam nie można znaleźć pozdr
Re: remonty
Czy sprzedałaś w zeszłym roku dom?
Czy może budujesz dom ?
A może jeszcze coś innego ?
Opisz to dokładnie - bo nie za bardzo chwyciłem - może to przez ten weekend?
Czy może budujesz dom ?
A może jeszcze coś innego ?
Opisz to dokładnie - bo nie za bardzo chwyciłem - może to przez ten weekend?
ulga za remonty skończyła się w 2005 roku
ot - a kobieta to od razu zrozumie kobietę ...
miło mi :))
tytuł postu mi podpowiedział :)
tytuł postu mi podpowiedział :)
Dzień dobry!.
Podatek od budowy domu - no to chyba jakaś kara, a nie podatek.
Myślę, że edyta ma na myśli ....zwrot nadpłaconego podatku od materiałów budowlanych opodatkowanych 22% lub 23% podlegających odliczeniu..... wykorzystanych do budowy domu.
Prosimy o bliższe informacje .
AHOJ!.
Podatek od budowy domu - no to chyba jakaś kara, a nie podatek.
Myślę, że edyta ma na myśli ....zwrot nadpłaconego podatku od materiałów budowlanych opodatkowanych 22% lub 23% podlegających odliczeniu..... wykorzystanych do budowy domu.
Prosimy o bliższe informacje .
AHOJ!.
wla.gle napisał(a) :
> Dzień dobry!.
> Podatek od budowy domu - no to chyba jakaś kara, a nie podatek.
>
> Myślę, że edyta ma na myśli ....zwrot nadpłaconego podatku od materiałów
> budowlanych opodatkowanych 22% lub 23% podlegających odliczeniu.....
> wykorzystanych do budowy domu.
>
> Prosimy o bliższe informacje .
> AHOJ!.
A co z takim przypadkiem gdy właścicielami budynku wielomieszkalnego (blok z 100 mieszkaniami) są właściciele prywatni i miasto. Są to wykupione mieszkania na własność od miasta. Wszyscy tworzą wspólnotę budynku. Podejmują uchwały, plany roczne, itp. Teraz na 2013 r. szykuje się duża inwestycja w postaci remontu elewacji całego budynku łącznie z dociepleniem. Wiąże się to z zaciągnięciem kredytu bankowego. Zapewne każdy właściciel będzie miał przydzieloną pulę (części) tego kredytu do spłacenia.
I teraz jest pytanie.
Czy każdy z tych właścicieli będzie mógł odliczyć podatek VAT od materiałów budowlanych?
> Dzień dobry!.
> Podatek od budowy domu - no to chyba jakaś kara, a nie podatek.
>
> Myślę, że edyta ma na myśli ....zwrot nadpłaconego podatku od materiałów
> budowlanych opodatkowanych 22% lub 23% podlegających odliczeniu.....
> wykorzystanych do budowy domu.
>
> Prosimy o bliższe informacje .
> AHOJ!.
A co z takim przypadkiem gdy właścicielami budynku wielomieszkalnego (blok z 100 mieszkaniami) są właściciele prywatni i miasto. Są to wykupione mieszkania na własność od miasta. Wszyscy tworzą wspólnotę budynku. Podejmują uchwały, plany roczne, itp. Teraz na 2013 r. szykuje się duża inwestycja w postaci remontu elewacji całego budynku łącznie z dociepleniem. Wiąże się to z zaciągnięciem kredytu bankowego. Zapewne każdy właściciel będzie miał przydzieloną pulę (części) tego kredytu do spłacenia.
I teraz jest pytanie.
Czy każdy z tych właścicieli będzie mógł odliczyć podatek VAT od materiałów budowlanych?
żle sprecyzowałam tytuł- oczywiście nie chodzi mi o żadną ulgę remontową- gdyż dobrze wiem ze jej już nie ma dawno.buduje dom i wiem ze mogę odzyskać zapłacony podatek.mam faktury na gwożdzie, zaprawy, okna,parapety,wkręty,uszczelki,druty,siatki,cement,tarcica iglasta- za wszytsko zapłacony podatek 23% czy wszytsko mogę odliczyć i na jakim formularzu? pozdrawiam
Na druku VZM-1 plus załącznik
ale niestety niektóre materiały nie można odliczyć np. siatka
trzeba bardzo dokładnie sprawdzić co można a co nie
właśnie siedzę na tym - w 03/2012r odzyskałam 799zł - w tym roku składam kolejny wniosek
Powodzenia i pozdrawiam
ale niestety niektóre materiały nie można odliczyć np. siatka
trzeba bardzo dokładnie sprawdzić co można a co nie
właśnie siedzę na tym - w 03/2012r odzyskałam 799zł - w tym roku składam kolejny wniosek
Powodzenia i pozdrawiam
Dzień dobry!.
Tu masz obszernie omówiony temat włącznie z linkiem do programu.
viewtopic.php?f=15&t=11143
AHOJ!.
Tu masz obszernie omówiony temat włącznie z linkiem do programu.
viewtopic.php?f=15&t=11143
AHOJ!.