Honorarium z tytułu praw autorskich
Honorarium z tytułu praw autorskich
Witam :)
Mam pytanie związane z pracą w której 95% ustalonego wynagrodzenia to honorarium z tytułu praw autorskich, a reszta - 5% - z tytułu wykonywania obowiązków pracodawczych.
Na otrzymanym od pracodawcy formularzu PIT 11, mam uzupełnione pola 35, 36, 37, 40 oraz 41 (plus zaliczka - pole 39).
Mógłby mi ktoś napisać jak na podstawie tych pól wypełnić PIT 37 przy odliczaniu 50% kosztów uzyskania przychodów?
Z góry dziękuję!
Mam pytanie związane z pracą w której 95% ustalonego wynagrodzenia to honorarium z tytułu praw autorskich, a reszta - 5% - z tytułu wykonywania obowiązków pracodawczych.
Na otrzymanym od pracodawcy formularzu PIT 11, mam uzupełnione pola 35, 36, 37, 40 oraz 41 (plus zaliczka - pole 39).
Mógłby mi ktoś napisać jak na podstawie tych pól wypełnić PIT 37 przy odliczaniu 50% kosztów uzyskania przychodów?
Z góry dziękuję!
Re: Honorarium z tytułu praw autorskich
Wypełniasz PIT-37 :
Poz.35 i 40 (PIT-11) sumujesz i wpisujesz w poz. 37 natomiast koszty uzyskania przychodów wpisujesz w odpowiednie rubryki - osobno - koszty z umowy o pracę z poz.36 (PIT-11) do wysokości limitów i koszty z praw autorskich z poz.41 (PIT-11), które są nielimitowane.
Nie wiem jakie masz konkretnie koszty w poz.41 i jakie przychody, ale jest możliwe , że koszty w wysokości 50% zostały ci rozliczone.
poczytaj tutaj :
http://artelis.pl/artykuly/40480/honora ... -przychodu
Poz.35 i 40 (PIT-11) sumujesz i wpisujesz w poz. 37 natomiast koszty uzyskania przychodów wpisujesz w odpowiednie rubryki - osobno - koszty z umowy o pracę z poz.36 (PIT-11) do wysokości limitów i koszty z praw autorskich z poz.41 (PIT-11), które są nielimitowane.
Nie wiem jakie masz konkretnie koszty w poz.41 i jakie przychody, ale jest możliwe , że koszty w wysokości 50% zostały ci rozliczone.
poczytaj tutaj :
http://artelis.pl/artykuly/40480/honora ... -przychodu
Dzięki za linka! :)
A co do:
Czech napisał(a) :
> Nie wiem jakie masz konkretnie koszty w poz.41 i jakie przychody, ale jest
> możliwe , że koszty w wysokości 50% zostały ci rozliczone.
...to za pracę rozpoczętą w połowie września otrzymałem takie kwoty na PIT 11:
+ poz. 35: 1 445,22
+ poz. 36: 556,24
+ poz. 40: 11 761,37
+ poz. 41: 5 074,45
Dodatkowo:
+ poz. 37: 7 575,90
+ poz. 39: 91,00
Czy pozwala to stwierdzic w jaki sposób powinienem wypełnic PIT 37? (w szczególności: czy w ten, o którym wspomniałeś?)
Dziękuję! :)
A co do:
Czech napisał(a) :
> Nie wiem jakie masz konkretnie koszty w poz.41 i jakie przychody, ale jest
> możliwe , że koszty w wysokości 50% zostały ci rozliczone.
...to za pracę rozpoczętą w połowie września otrzymałem takie kwoty na PIT 11:
+ poz. 35: 1 445,22
+ poz. 36: 556,24
+ poz. 40: 11 761,37
+ poz. 41: 5 074,45
Dodatkowo:
+ poz. 37: 7 575,90
+ poz. 39: 91,00
Czy pozwala to stwierdzic w jaki sposób powinienem wypełnic PIT 37? (w szczególności: czy w ten, o którym wspomniałeś?)
Dziękuję! :)
W PIT-37 w poz. 37 wpisujesz sumę przychodów z poz. 35 i 40 , a w poz. 38 /kup/ wpisujesz sumę kosztów z poz. 36 i 41
koleżanka napisał(a) :
> W PIT-37 w poz. 37 wpisujesz sumę przychodów z poz. 35 i 40 , a w poz. 38
> /kup/ wpisujesz sumę kosztów z poz. 36 i 41
Dzięki za odpowiedz :) Mam tylko wątpliwość...
Czyli do obliczeń nie bierze się w ogóle faktu podziału 95% / 5% oraz odliczania 50% kosztów uzyskania przychodów z honorarium związanego z prawami autorskimi? Pytam bo wychodzi mi spora dopłata :/
> W PIT-37 w poz. 37 wpisujesz sumę przychodów z poz. 35 i 40 , a w poz. 38
> /kup/ wpisujesz sumę kosztów z poz. 36 i 41
Dzięki za odpowiedz :) Mam tylko wątpliwość...
Czyli do obliczeń nie bierze się w ogóle faktu podziału 95% / 5% oraz odliczania 50% kosztów uzyskania przychodów z honorarium związanego z prawami autorskimi? Pytam bo wychodzi mi spora dopłata :/
Nie rozumiem twojego pytania
O jakie obliczenia ci chodzi, co masz na myśli ?
O jakie obliczenia ci chodzi, co masz na myśli ?
Chodzi mi po prostu czy z mojego punktu widzenia, jako osoby wypełniającej PIT 37, jest istotny podział mojego wynagrodzenia (95% - prawa autorskie, 5% - z tytułu obowiązków pracowniczych) oraz fakt, iż dotyczy mnie 50% odliczanie kosztów uzyskania przychodów z części honorarium związanej z prawami autorskimi. Czy po prostu, przepisuje wg podanego przez Ciebie schematu wskazane pola i tyle :) A pytanie, jak zaznaczyłem, wynika z faktu, iż wychodzi mi dopłata rzędu kilkuset złotych (chyba ok. 350 zł) za przepracowane raptem 3 i pół miesiąca roku 2012 :/
A co z pozycjami 75 i 77 na twoim PIT-11 ?
No, właśnie, nie podałeś kwoty składek społecznych i zdrowotnych
I pewnie przy rozliczeniu sam o nich zapomniałeś.
Podział twojego wynagrodzenia i właściwych kup został już zrobiony w PIT-11, bo przecież masz to wykazane w osobnych rubrykach PIT-11. A w PIT-37 tylko sumujesz te kwoty przychodu i kosztów.
Podział twojego wynagrodzenia i właściwych kup został już zrobiony w PIT-11, bo przecież masz to wykazane w osobnych rubrykach PIT-11. A w PIT-37 tylko sumujesz te kwoty przychodu i kosztów.
[quote="Czech"]A co z pozycjami 75 i 77 na twoim PIT-11 ?[/quote]
[quote="koleżanka"]No, właśnie, nie podałeś kwoty składek społecznych i zdrowotnych
[/quote]
Składki na ubezp. społ. : 1 697,36
Skladki na ubezp. zdrow. : 782.17
Niestety nie zapomniałem o nich :/ (Niestety - bo gdybym zapomniał to nadpłata byłaby oczywista ;))
[quote="koleżanka"]No, właśnie, nie podałeś kwoty składek społecznych i zdrowotnych
[/quote]
Składki na ubezp. społ. : 1 697,36
Skladki na ubezp. zdrow. : 782.17
Niestety nie zapomniałem o nich :/ (Niestety - bo gdybym zapomniał to nadpłata byłaby oczywista ;))