rozliczenie z mężem
-
renata
rozliczenie z mężem
Je żeli mój mąż zmarł w 2009 w listopadzie,czy mogę się z nim roliczyć i odliczyc ulgę na cele rehbilitacyjne (mąż był rencistą)
Re: rozliczenie z mężem
możesz, jeśli nie prowadzisz działalności opodatkowanych ryczałtem lub podatkiem liniowym i mieliście wspólność majątkową.
Jesli ZUS nie przysłał PITu 11, to wystąp z pisemkiem o wydanie.
Jesli ZUS nie przysłał PITu 11, to wystąp z pisemkiem o wydanie.
-
Gość
Podłączę się pod temat.
Mój mąż zmarł w listopadzie 2009r. Był emerytem. Dostałam z ZUS PIT-11 za 2009r. i PIT-11A za okres 1.12.2009 do 31.12.2009r.
Jak dokonać wspólnego rozliczenia? Z PITu-11 czy PITu-11A? Skąd wziąść dochody małżonka z 2009r., a możenic się nie wstawia?
Rozliczenie na PIT-37.
Może mi to ktoś wyjaśnić tak po chłopsku. Dziękuję bardzo.
Mój mąż zmarł w listopadzie 2009r. Był emerytem. Dostałam z ZUS PIT-11 za 2009r. i PIT-11A za okres 1.12.2009 do 31.12.2009r.
Jak dokonać wspólnego rozliczenia? Z PITu-11 czy PITu-11A? Skąd wziąść dochody małżonka z 2009r., a możenic się nie wstawia?
Rozliczenie na PIT-37.
Może mi to ktoś wyjaśnić tak po chłopsku. Dziękuję bardzo.
Oba PITy na zmarłego męża?
PIT 11A - czego dotyczy?
Podaj więcej informacji
PIT 11A - czego dotyczy?
Podaj więcej informacji
-
Gość
Nie na zmarłego męża tylko wystawione na mnie - wdowę. Czy do rozliczenia z mężem muszę wystąpić do ZUS o PIT po zmarłym mężu? - Chyba 40A. Nigdy nie pracowałam i wydaje mi się, że rozliczenie wspólne będzie korzystniejsze niż samemu. W poprzednich latach rozliczaliśmy sie wspólnie.
Nie pracowałaś wcześniej, więc domyslam się, że ten drugi PIT z grudnia dotyczy renty po zmarłym mężu?
A pierwszy PIT dochodów męża?
wystawione na Ciebie, bo mąż nie żyje...
A pierwszy PIT dochodów męża?
wystawione na Ciebie, bo mąż nie żyje...
Nie. PIT-11 za okres 01.12.2009 do 31.12.2009 wystawiony na mnie (wdowę) nigdy nie pracującą, wystawiony na kwotę 1694,94 (pkt. 8 Prawa autorskie i inne prawa... z zaliczką pobraną przez płatnika w kwocie 305,00zł.
Nie rozumiem tutaj tytułu źródła dochodu?
PIT-11A wystawiony też na mnie na kwotę 2215zł (emerytury, renty) z zalixczką pobraną przez płatnika i wyliczoną składką na ubezpieczenie zdrowotne.
Nie rozumiem tutaj tytułu źródła dochodu?
PIT-11A wystawiony też na mnie na kwotę 2215zł (emerytury, renty) z zalixczką pobraną przez płatnika i wyliczoną składką na ubezpieczenie zdrowotne.
"pkt. 8 Prawa autorskie i inne prawa"
Nareszcie sedno!
zobacz to: http://www.pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=629
Nareszcie sedno!
zobacz to: http://www.pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=629
w PIT-37 nie ma wiersza Prawa majątkowe tylko w segmencie "C" wiersz 4 - Prawa autorskie i inne prawa.
Czy żeby zdobyć dochody mężą zemerytury muszę występować do ZUS o specjalną informację?
Dzięki marbar, jeszcze pomóż.
Czy żeby zdobyć dochody mężą zemerytury muszę występować do ZUS o specjalną informację?
Dzięki marbar, jeszcze pomóż.
"w PIT-37 nie ma wiersza Prawa majątkowe tylko w segmencie "C" wiersz 4 - Prawa autorskie i inne prawa."
i wejdź w pole 52 w tymże wierszu, naciśnij znak zapytania, który się pojawia i zobacz, że dotyczy to praw majątkowych również.
Nie ma potrzeby występowania do ZUSu z żadnym pisemkiem.
Spokojnie:)
i wejdź w pole 52 w tymże wierszu, naciśnij znak zapytania, który się pojawia i zobacz, że dotyczy to praw majątkowych również.
Nie ma potrzeby występowania do ZUSu z żadnym pisemkiem.
Spokojnie:)