ulga za internet
ulga za internet
witam, w 2012 wynajmowałam wraz z mezem mieszkanie w rzeszowie i tu podpisałam umowe na internet na siebie. przez cały ten okres czasu zameldowani byliśmy na stałe w innym miescie gdzie również ze względu na podpisaną umowe musielismy opłacac internet, który stał na męża. moje 550.80zł(za cały rok) + męża 432zł(za cały rok)= 982,8 . czy rozliczając sie wspólnie z małżonkiem musze dołączyc 2x pit 0 czy wystarczy mi 1 ? łącznie wychodzi jakies 176 zł do zwrotu wiec nie jest to ogromna kwota ale czytałam gdzies że można odliczyc nie wiecej niż 760 zł a nam przekracza nie wiem czy dobrze rozumuje dlatego prosze o wszelką pomoc
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: ulga za internet
limit 760 jest na 1 podatnika a Was jest dwóch więc spokojnie możecie odliczyć swoje kwoty.
Jeżeli rozliczacie się razem to wystarczy 1 załącznik PIT/O gdyż posiada on osobne rubryki dla podatnika i małżonka.
Jeżeli rozliczacie się razem to wystarczy 1 załącznik PIT/O gdyż posiada on osobne rubryki dla podatnika i małżonka.
Witam, mam takie pytanie:
Czy podatnik może rozliczyć w zeznaniu rachunek za Internet, który jest na podatnika, ale zapłacony przez osobę zameldowaną w miejscu zamieszkania podatnika ( np. córkę) z jej konta, jeżeli osoba ta rozlicza się osobno.
Czy podatnik może rozliczyć w zeznaniu rachunek za Internet, który jest na podatnika, ale zapłacony przez osobę zameldowaną w miejscu zamieszkania podatnika ( np. córkę) z jej konta, jeżeli osoba ta rozlicza się osobno.
Witam! Mój problem polega na tym, że nie do końca wiem co mogę odliczyć. W Dialogu mam stałe łącze internetowe plus telewizję przez internet. Czy mogę odliczyć oba abonamenty? Są na jednej fakturze, ale pod osobnymi pozycjami.
Dzień dobry!.
yaro21 pisze.... W Dialogu mam stałe łącze internetowe plus telewizję przez internet...
Powinnaś mieć jeszcze wydzieloną pozycję o treści np. " w tym dostęp do internetu"..
i ją możesz sobie odliczyć.
Jeżeli nie masz wyszczególnionej kwoty dostępu do internetu, to może operator
dałby nowe faktury z takim osobnym rozliczeniem usługi.
AHOJ!.
yaro21 pisze.... W Dialogu mam stałe łącze internetowe plus telewizję przez internet...
Powinnaś mieć jeszcze wydzieloną pozycję o treści np. " w tym dostęp do internetu"..
i ją możesz sobie odliczyć.
Jeżeli nie masz wyszczególnionej kwoty dostępu do internetu, to może operator
dałby nowe faktury z takim osobnym rozliczeniem usługi.
AHOJ!.
wla.gle, dzięki za szybki odzew. Już wyjaśniam dokładnie jak to wygląda. Mam stałe łącze internetowe, za które płacę abonament 32,51 PLN netto. W ramach tego stałego łącza płacę dodatkowo za pakiet telewizji 36,11 PLN. Obie kwoty są wyodrębnione, ale są w ramach tego samego łącza. Coś czuję po kościach, że odliczam tylko tą pierwszą kwotę plus VAT oczywiście, ale wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę.
Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to jeszcze dodam, że stawka WAT za telewizję wynosi 8%, za internet 23%.
Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to jeszcze dodam, że stawka WAT za telewizję wynosi 8%, za internet 23%.
o telewizji zapomnij od razu Ci mówie ;)
Jeżeli na fakturze jest wyszczególniona pozycja co do której nie ma wątpliwości, że jest to opłata za dostęp do internetu to możesz ją odliczać. Odliczamy zawsze wartość brutto.
Jeżeli na fakturze jest wyszczególniona pozycja co do której nie ma wątpliwości, że jest to opłata za dostęp do internetu to możesz ją odliczać. Odliczamy zawsze wartość brutto.
bardzo dziekuje za pomoc
pozdrawiam
pozdrawiam
A ja mam takie pytanie:
Rok temu zmieniłem miejsce zamieszkania ale oczywiście zapomniałem to zgłosić mojemu dostawcy internetu. Co za tym idzie, wszystkie faktury za internet są na stary adres (US ma oczywiście nowe aktualne dane). Czy w związku z ta niezgodnością adresów mogą być jakieś kłopoty? Może warto postarać się o korektę faktur?
Rok temu zmieniłem miejsce zamieszkania ale oczywiście zapomniałem to zgłosić mojemu dostawcy internetu. Co za tym idzie, wszystkie faktury za internet są na stary adres (US ma oczywiście nowe aktualne dane). Czy w związku z ta niezgodnością adresów mogą być jakieś kłopoty? Może warto postarać się o korektę faktur?