Dzień dobry.
W zasadzie nie wiem, o co zapytać i jak to tłumaczyć.
Myślę, że najłatwiej będzie jak podam dane.
PIT-11 – Przychód 65127,51, Koszty 1668,73, Dochód 63458,77, Zaliczka na podatek 5581,00
Działalność Gospodarcza.
Przychód 82915,88, Koszty 82515,01, Dochód 400,87
ZUS - Społeczne razem 8746,36, Zdrowotne razem 6896,58
Podatek 18%. Powinno być do zwrotu, cała składka zdrowotna 2630,28 zł z działalności.
Program wylicza, (PIT-36), że jest nadpłata 3113,00 zł.. Skąd to się wzięło?
W ubiegłym roku była podobna sytuacja i program wyliczył, że do zwrotu była tylko składka zdrowotna.
Bardzo proszę jak ktoś ma trochę czasu, aby się temu przyjrzał.
Czy program źle liczy?
Re: Czy program źle liczy?
Być może odpowiedź znajdziesz robiąc symulację zeznania na podstawie wyłącznie PITa-11, bez kwot związanych z działalnością i bez składki zdrowotnej z działalności.
Mi wyszło 565,00 do zwrotu. Być może pracodawca wie, że prowadzisz działalność i nie odlicza od miesięcznych zaliczek kwoty wolnej od podatku.
Mi wyszło 565,00 do zwrotu. Być może pracodawca wie, że prowadzisz działalność i nie odlicza od miesięcznych zaliczek kwoty wolnej od podatku.
Re: Czy program źle liczy?
Serdeczne dzięki za podpowiedź.
Pracodawca wie. Też robiłem symulację i wychodzi, że nie odlicza. W ubiegłym roku też nie odliczał i do zwrotu wyszło mi tylko tyle, co powinno być ze zwrotu składki zdrowotnej.
Nie potrafię przemyśleć, ale może to jest, dlatego, że w tum roku nie miałam w ogóle podatku z działalności. Mam ten program, e- Deklaracje, którym wysyłam do U.S. VAT-7 i też można wysłać nim PIT- 36 i załącznik PIT-B i tam też wychodzi do zwrotu 3113,00 zł.
Wyślę a najwyżej złożę korektę.
Pracodawca wie. Też robiłem symulację i wychodzi, że nie odlicza. W ubiegłym roku też nie odliczał i do zwrotu wyszło mi tylko tyle, co powinno być ze zwrotu składki zdrowotnej.
Nie potrafię przemyśleć, ale może to jest, dlatego, że w tum roku nie miałam w ogóle podatku z działalności. Mam ten program, e- Deklaracje, którym wysyłam do U.S. VAT-7 i też można wysłać nim PIT- 36 i załącznik PIT-B i tam też wychodzi do zwrotu 3113,00 zł.
Wyślę a najwyżej złożę korektę.