dochód zwolniony co oznacza - pomocy

tesia

dochód zwolniony co oznacza - pomocy

Post autor: tesia »

Witam
mam prosbę o szybką pomoc otóż w PIT 11 otrzaymałam 10 inne zrodla - przychod 920,00
dochód 920,00 ( koszty uzyskania przychodów nic nie wykazano ) natomiast w pozycji dochód zwolniony od podatku jest 380,00 , zaliczka pobrana przez płatnika 166
Nadmieniam ze pracuje i poz 1 jest ok
Moje pytanie czy do rozliczenia za rok 2012 pow2innam brac tą kwotę 380 , 00 zł czy nie . Wydaje mi się ze nie ale nie jestem pewna. Dlatego zwracam się do mądrych głów
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów a głownie autora tego programu Pana Konopka. .

Mirek

Re: dochód zwolniony co oznacza - pomocy

Post autor: Mirek »

Jeżeli kwota wykazana na PIT-11 w poz.73 nie ma związku z ew. dochodem uzyskanym zagranicą to nie powinno jej tam być.
Wygląda mi to na limit z funduszu socjalnego wolny od podatku dla pracownika a tego nie wykazuje się w zeznaniu rocznym (na PIT-11 też nie)
Jeżeli moje domysły są błędne napisz co to była za dochód.

tesia

Post autor: tesia »

Dzieki przyznam ze nie bardzo wiem ale skoro nie wykazuje się w zeznaniu rocznym to ok zaznaczam ze to jest poz. 73 PIT 11
przychód jest 920,00 koszty uzyskania dochód 920,00 zł a w poz.73 380 zł zaliczka 166 zł

Czech

Post autor: Czech »

Powinnaś to koniecznie wyjaśnić to u pracodawcy - poz.73 dotyczy dochodów zagranicznych - jeżeli ich nie było to PIT-11 jest wadkiwy.

Zasadą jest, że jeżeli w PIT-11 jest wypełniona kolumna "e" to powinno się wypełnić PIT-36+PIT/ZG.
Jezeli tego tak nie zrobisz to masz pewne , że US wezwie Cię do wyjaśnień.

Przychylam się do interpretacji Mirka - jeżeli nie pracowałaś za granicą to kwoty 380 w poz,73 nie powinno być - PIT-11 jest prawdopodobnie źle wypełniony.

Zablokowany