Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak uzupełnić koszty uzyskania przychodów, jeżeli w rozliczeniu z zakładu pracy(umowa-zlecenie) koszty te wynoszą 3 337,10 zł natomiast w broszurce informacyjnej jest napisane, że koszty uzyskania przychodów wynoszą nie więcej niż : i maksymalna kwota to 2 502, 56 zł. Czy mogę w zeznaniu podatkowym wpisać kwotę 3 337, 10 zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź .
Koszty uzyskania przychodów
Re: Koszty uzyskania przychodów
limit 2.502,56zł dotyczy umów o pracę.
umowa zlecenie i umowa o dzieło rządza się swoimi prawami ;) Możesz wpisać 3.337,10zł
umowa zlecenie i umowa o dzieło rządza się swoimi prawami ;) Możesz wpisać 3.337,10zł
Re: Koszty uzyskania przychodów
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) właśnie odnalazłam to czego szukałam : "Przepisy regulujące kwestie kosztów uzyskania przychodów w przypadku umów zlecenia i o dzieło znajdują się w art. 22 ust. 9 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Unormowania te stanowią, że w przypadku osobistego wykonywania prac na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło określa się koszt uzyskania przychodu w wysokości 20 proc. uzyskanego przychodu. Z tym jednak, że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód."