ulga rehabilitacyjna
ulga rehabilitacyjna
Od 1 czerwca mam II grupę , czy mogę odliczyć ulgę rehabilitacyjną mimo tego, że grupę posiadam przez niepełny rok
Re: ulga rehabilitacyjna
tak,
wydatki poniesione od czerwca
wydatki poniesione od czerwca
Tylko, że kwotę tej ulgi np. na przewodnika 2280 zł - moim zdaniem - należałoby odpowiednio przeliczyć. Bo kwota ta jest ustanowiona na wydatki roczne.
z tego co ja wiem o tej uldze i tego co wyczytałem to nie trzeba przeliczać kwoty 2280zł. Jest to po prostu maksymalny limit jaki można wykorzystać nawet jak się poniosło większe wydatki. Nie ma znaczenia czy się je poniosło przez cały rok czy w 1 miesiąc.
Jeżeli się mylę to proszę o korektę
Jeżeli się mylę to proszę o korektę
Literalnie jest ustanowiona na rok. Więc, logicznie jeśli ma ktoś niepełnosprawność nie od początku roku, to należy przeliczyć. Osoba niepełnosprawna otrzymuje wraz z rentą zasiłek pielęgnacyjny. Kwota tego zasiłku jest znana.
sloniku - trzeba czytać ustawę ze zrozumieniem a nie powoływać się na logikę, wątpliwa zresztą w Twoim wykonaniu, przestań wreszcie wciskać swoje "grosze" tam gdzie ich nie trzeba.
To nie jest miejsce na pogaduszki, które tylko zaciemniają istotę problemu.
Wirus - wszystko co napisałeś jest OK.
To nie jest miejsce na pogaduszki, które tylko zaciemniają istotę problemu.
Wirus - wszystko co napisałeś jest OK.
Oj, Czech.
Przestań pouczać kogokolwiek co maja pisać na forum! W cenzora się bawisz czy byłeś nim w danych czasach komunistycznych?
Prawo do odliczenia rehabilitacyjnego uzyskuje osoba z chwilą otrzymania takiego uprawnienia. Jak jest to w ciągu roku podatkowego to, powinno się tą kwotę przeliczyć. No chyba jeśli ktoś udowodni US w czasie kontroli, że w ciągu np. pół roku wydał 2280 zł. W sądach toczy się wiele spraw tego typu.
Przestań pouczać kogokolwiek co maja pisać na forum! W cenzora się bawisz czy byłeś nim w danych czasach komunistycznych?
Prawo do odliczenia rehabilitacyjnego uzyskuje osoba z chwilą otrzymania takiego uprawnienia. Jak jest to w ciągu roku podatkowego to, powinno się tą kwotę przeliczyć. No chyba jeśli ktoś udowodni US w czasie kontroli, że w ciągu np. pół roku wydał 2280 zł. W sądach toczy się wiele spraw tego typu.
Myślę, że gdyby ustawodawca chciał to określiłby w ustawie nie tylko limit roczny ulgi o której mowa ale również np. limit miesięczny (jak dla leków) albo zasady obliczania proporcjonalnego.
Nie ma o tym mowy w ustawie więc określony limit będzie mógł być wykorzystany w całości nawet przez osobę, która uzyska orzeczenie w grudniu i uprawdopodobni, że wydatek został poniesiony.
Limit roczny jest również np. na internet i nie jest istotne ile miesięcy się z niego korzysta.
Nie ma o tym mowy w ustawie więc określony limit będzie mógł być wykorzystany w całości nawet przez osobę, która uzyska orzeczenie w grudniu i uprawdopodobni, że wydatek został poniesiony.
Limit roczny jest również np. na internet i nie jest istotne ile miesięcy się z niego korzysta.
Witam.
mama ma I grupę inwalidzką i dostaje dodatek pielęgnacyjny. Jest po udarze. Jakie wydatki mogę jej odliczyć i jak je udokumentować.
1. Była na turnusie rehabilitacyjnym i posiadam fakturę imienną wystawioną na jej osobę. Tutaj problemu nie widzę.
2. Była wożona na zabiegi rehabilitacyjne zapisane przez lekarza ( bardzo dużo zabiegów) samochodem prywatnym, którego nie jest ani właścicielem ani współwłaścicielem. Jak to zatem udokumentować? Był to mój prywatny samochód.
3. Jakie jeszcze inne odliczenia można dokonać.
Bardzo proszę o pomoc.
mama ma I grupę inwalidzką i dostaje dodatek pielęgnacyjny. Jest po udarze. Jakie wydatki mogę jej odliczyć i jak je udokumentować.
1. Była na turnusie rehabilitacyjnym i posiadam fakturę imienną wystawioną na jej osobę. Tutaj problemu nie widzę.
2. Była wożona na zabiegi rehabilitacyjne zapisane przez lekarza ( bardzo dużo zabiegów) samochodem prywatnym, którego nie jest ani właścicielem ani współwłaścicielem. Jak to zatem udokumentować? Był to mój prywatny samochód.
3. Jakie jeszcze inne odliczenia można dokonać.
Bardzo proszę o pomoc.
Dzień dobry!
Jeżeli mama ma tylko dodatek pielęgnacyjny lub jej dochody nie przekraczają kwoty 9120 zł to ulgi możesz odpisywać od swoich dochodów - w tym także na dowóz na niezbędne zabiegi Twoim samochodem - wystarczy dowód rejestracyjny lub umowa kupna sprzedaży samochodu /na Ciebie/.
Dokumentów nie trzeba wysyłać z zeznaniem - jednak na żądanie us trzeba je okazać.
Co do innych ulg:
- odpis na leki - miesięcznie kwota wydana minus 100zł - leki zalecone przez specjalistę
- odpis na przewodnika, lecz tu może urząd /przy weryfikacji/ żądać wskazania z imienia przewodnika, który musiałby się okazać tym, że kwotę 2280 ma wykazaną w swoich dochodach w zeznaniu do US.
/trzeba znaleźć przewodnika, który nie ma żadnych dochodów ani się nie rozlicza ze współmałżonkiem.
W razie wątpliwości, proszę zadać pytania. Mam nadzieję, że pomogłem.
AHOJ.
Jeżeli mama ma tylko dodatek pielęgnacyjny lub jej dochody nie przekraczają kwoty 9120 zł to ulgi możesz odpisywać od swoich dochodów - w tym także na dowóz na niezbędne zabiegi Twoim samochodem - wystarczy dowód rejestracyjny lub umowa kupna sprzedaży samochodu /na Ciebie/.
Dokumentów nie trzeba wysyłać z zeznaniem - jednak na żądanie us trzeba je okazać.
Co do innych ulg:
- odpis na leki - miesięcznie kwota wydana minus 100zł - leki zalecone przez specjalistę
- odpis na przewodnika, lecz tu może urząd /przy weryfikacji/ żądać wskazania z imienia przewodnika, który musiałby się okazać tym, że kwotę 2280 ma wykazaną w swoich dochodach w zeznaniu do US.
/trzeba znaleźć przewodnika, który nie ma żadnych dochodów ani się nie rozlicza ze współmałżonkiem.
W razie wątpliwości, proszę zadać pytania. Mam nadzieję, że pomogłem.
AHOJ.