Jestem dziś trochę marudny, ale mam propozycję do autora programu aby wprowadził funkcjonalność w programie dot. przekazywania 1% podatku na OPP. Chciałbym aby przed wysyłką(wydrukiem) do US program przypominał stosownym komunikatem, w sytuacji gdy z zeznania wynika, że można przekazać 1% na OPP a nie skorzystano z tej możliwości. Wiadomo można złożyć korektę co przed chwilą uczyniłem bo zapomniałem wstawić KRS a szkoda było nie przekazać ponad 200zł na rzecz OPP. Ale nie chciałbym drażnić US korektami w których wartość 1% wynosi 0,20zł, a staramy się przesyłać nawet najmniejsze kwoty ale czasami człowiek się zagapi i poszło. Drugie usprawnienie to wprowadzenie słownika w pozycji "cel szczegółowy 1%" bo często powtarzają się te same cele darowizny i dużo jest zbędnego klepania w klawiaturę.
Pozdrawiam i obiecuję, że więcej nie będę marudził....
dziś;)
1% na OPP
Re: 1% na OPP
przecież program domyślnie zawsze wpisze jakiś nr krsu fundacji której numery ma w bazie. Nawet jak ty zapomnisz to program sam coś wpisze. Nie ma możliwości, żeby pole zostało puste jeżeli użytkownik celowo nie usunie zawartości. Domyślam się, że fundacje które program ma w bazie w jakiś sposób współpracują z autorem programu.
Program jest przede wszystkim darmowy więc nie dziwie się, że chociaż w ten sposób autor programu chce pomóc innym fundacjom. Bardzo dobrze, że jest możliwość edytowania tego pola bo widziałem już wiele programów do PITów które są reklamowane jako super darmowe ale pole nr KRS jest nieedytowalne i trzeba zaakceptować co tam jest.
Program jest przede wszystkim darmowy więc nie dziwie się, że chociaż w ten sposób autor programu chce pomóc innym fundacjom. Bardzo dobrze, że jest możliwość edytowania tego pola bo widziałem już wiele programów do PITów które są reklamowane jako super darmowe ale pole nr KRS jest nieedytowalne i trzeba zaakceptować co tam jest.
[quote="Wirus"]przecież program domyślnie zawsze wpisze jakiś nr krsu fundacji której numery ma w bazie. Nawet jak ty zapomnisz to program sam coś wpisze. Nie ma możliwości, żeby pole zostało puste jeżeli użytkownik celowo nie usunie zawartości.[/quote]
???? Pierwszy raz słyszę, że program wpisuje sam KRS z własnej bazy. Wiem że w polu KRS jest możliwość wybrania KRS z bazy programu (strzałka w dół rozwijająca listę), ale nigdy program mi nie wpisał samodzielnie KRSu ani w jakikolwiek sposób nie proponował uzupełniania tego pola. Być może jest to związane z tym, że korzystam z komercyjnej wersji programu i autor doszedł do wniosku, że nie będzie narzucał użytkownikom, którzy zapłacili za program swoich propozycji. Więc w dalszym ciągu podtrzymuję swój postulat z komunikatem przed wysyłką np. "nie przekazałeś 1% na OPP czy kontynuować wysyłkę?"
Pozdrawiam
???? Pierwszy raz słyszę, że program wpisuje sam KRS z własnej bazy. Wiem że w polu KRS jest możliwość wybrania KRS z bazy programu (strzałka w dół rozwijająca listę), ale nigdy program mi nie wpisał samodzielnie KRSu ani w jakikolwiek sposób nie proponował uzupełniania tego pola. Być może jest to związane z tym, że korzystam z komercyjnej wersji programu i autor doszedł do wniosku, że nie będzie narzucał użytkownikom, którzy zapłacili za program swoich propozycji. Więc w dalszym ciągu podtrzymuję swój postulat z komunikatem przed wysyłką np. "nie przekazałeś 1% na OPP czy kontynuować wysyłkę?"
Pozdrawiam
Zgadza się. Program z licencją nie podpowiada OPP. Nie daje także monitów o wpisanie dowolnego KRS.
Były kiedyś takie monity w okienku błędów ale niektóre biura były z tego niezadowolone więc usunąłem.
Skoro zahaczyłem o historię... Podpowiadanie KRS w wersji bez licencji wzięło się z mojego pomysłu na walkę z piratami. Pomyślałem sobie, że dla doradców podatkowych, którzy za darmo korzystają z programu będzie utrudnieniem pojawianie się przypadkowego KRS i chcąc to usunąć kupią licencję. Częściowo się nie pomyliłem. Okazało się także, że przyniosło to ogromne wpływy dla OPP. I tak to już zostało.
Były kiedyś takie monity w okienku błędów ale niektóre biura były z tego niezadowolone więc usunąłem.
Skoro zahaczyłem o historię... Podpowiadanie KRS w wersji bez licencji wzięło się z mojego pomysłu na walkę z piratami. Pomyślałem sobie, że dla doradców podatkowych, którzy za darmo korzystają z programu będzie utrudnieniem pojawianie się przypadkowego KRS i chcąc to usunąć kupią licencję. Częściowo się nie pomyliłem. Okazało się także, że przyniosło to ogromne wpływy dla OPP. I tak to już zostało.