Który internet odliczyć? Umowy z dwoma operatorami.

tamerlan80

Który internet odliczyć? Umowy z dwoma operatorami.

Post autor: tamerlan80 »

Witam

Mam pytanie z zakresu ulgi na internet. Żeby było przejrzyście uporządkuję fakty chronologicznie:
- dawno temu - zameldowanie w mieście "B", zawarcie umowy na internet z operatorem "X"
- koniec 2011 - zakup mieszkania w mieście "Z"
- kwiecień 2012 - zawarcie umowy na internet z operatorem "Y" w mieście "Z"
- 29 czerwca - wymeldowanie z miasta "B"
- 2 lipca - zameldowanie w mieście "Z" (zgłoszenie faktu do US w mieście "Z")
- listopad 2012 - kontynuacja umowy z operatorem "X" na "nowym adresie" (miejsce instalacji - miasto "B")

Mam zatem dwie umowy na internet na moje nazwisko. Pierwsza w obecnym miejscu zamieszkania a druga w poprzednim (zostawiłem internet rodzicom). Jestem stroną w tej umowie, ale instalacja jest na poprzedni adres zameldowania. Które zatem faktury mogę brać pod uwagę przy odliczeniu ulgi? Czy tylko te które są związane z miejscem zameldowania (czyli operator X do czerwca a operator Y od lipca)? Czy może wszystkie faktury mogę odliczyć? Kwoty za internet na miesiąc nie są duże (op. "X" - 24,59+5,66vat=30,25, op. "Y" - 36,59+8,41vat=45,00) więc nawet łącznie nie przekroczę limitu 760zł.

Bartek

Re: Który internet odliczyć? Umowy z dwoma operatorami.

Post autor: Bartek »

Kiedyś faktycznie było tak,że doliczało się tylko wydatki na Internet w miejscu zamieszkania (nawet nie zameldowania,tylko faktycznego mieszkania),ale ponieważ rodziło to wiele problemów (np odliczanie internetu mobilnego,który ktoś używał tylko w 1 miejscu dlatego,że nie ma dostępu do stałego łącza,a który bez problemu mógł też używać poza miejscem zamieszkania) to zmienili ten zapis i od zeszłego roku odliczeniu podlegają wydatki poniesione przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, niezależnie od miejsca w którym się z niego korzysta jak i formy jego dostępu w związku z tym moim zdaniem możesz odliczyć WSZYSTKIE faktury zapłacone w 2012,które są na Ciebie :)

tamerlan80

Post autor: tamerlan80 »

Dziękuję za odpowiedź. Szukając informacji nt. ulgi znalazłem właśnie takie stwierdzenie:

"Nie ma obecnie konieczności udowadniania administracyjnej rejestracji (zameldowania) w miejscu korzystania z sieci. Nie ma również obowiązku, by z sieci korzystać tylko w miejscu zamieszkania."

Jeżeli zatem internet jest zainstalowany u rodziców na moje nazwisko a odwiedzając ich również korzystam z internetu mam rozumieć, że spełniam warunki do uzyskania ulgi? Tak samo nie będąc jeszcze zameldowanym pod nowym adresem ale przebywając tam i korzystając z internetu również spełniałem te warunki? Czy taka argumentacja będzie wystarczająca dla US gdyby (co jest zresztą mało prawdopodobne) chcieli sprawdzić podstawy do ulgi?

/edit

Po podliczeniu wszystkich faktur łączna kwota za internet wyniosła 756 zł brutto.

Bartek

Post autor: Bartek »

Dokładnie tak jak piszesz :)

Zablokowany