wydatki na budowę domu
wydatki na budowę domu
Proszę o pomoc. Czy wydatki poniesione na budowę domu można odliczyć w PIT w załączniku D?
Czy tez pozostaje tylko rozliczenie VAT?
Czy tez pozostaje tylko rozliczenie VAT?
Re: wydatki na budowę domu
Tylko zwrot VAT na VZM. Odliczenia w PIT-D są tylko dla osób które uzyskały prawo do ulg gdy jeszcze można to było odliczać w PIT-D (np brakło im dochodu lub podatku by odliczyć "na raz" całą ulgę)
Do Agi_K.
Jeżeli nie składałaś jeszcze wniosku VZM-1 /odliczenia podatku vat na materiały budowlane - podlegające odliczeniu/, to dobrze by było złożyć w 2013 r. ten wniosek, choćby z malutkim odliczeniem. Ponieważ w tym roku mija termin składania pierwszego wniosku --liczonego w okresie pięcioletnim. W 2014 r już nie będzie można złożyć takiego wniosku.
Jeżeki ktoś składał taki wniosek np. 30-06-2008r to limit czasowy pięcioletni mija 29-05-2013r., i można złożyć taki wniosek już np.01-07-2013 i będzie to jako pierwszy wniosek w okresie pięcioletnim i na zasadzie praw nabytych będzie można odliczać VAT-VZM do roku 2018.
Chyba żeby się coś zmieniło.
AHOJ!.
Jeżeli nie składałaś jeszcze wniosku VZM-1 /odliczenia podatku vat na materiały budowlane - podlegające odliczeniu/, to dobrze by było złożyć w 2013 r. ten wniosek, choćby z malutkim odliczeniem. Ponieważ w tym roku mija termin składania pierwszego wniosku --liczonego w okresie pięcioletnim. W 2014 r już nie będzie można złożyć takiego wniosku.
Jeżeki ktoś składał taki wniosek np. 30-06-2008r to limit czasowy pięcioletni mija 29-05-2013r., i można złożyć taki wniosek już np.01-07-2013 i będzie to jako pierwszy wniosek w okresie pięcioletnim i na zasadzie praw nabytych będzie można odliczać VAT-VZM do roku 2018.
Chyba żeby się coś zmieniło.
AHOJ!.
Możesz mi powiedzieć gdzie jest zawarte ze 2013 jest ostatnim rokiem w okresie 5 letnim ?
Dzień dobry.
Do Ciekawy - przeczytaj dokładnie mój post.
Rok 2013 jest ostatnim rokiem kiedy można złożyć - pierwszy wniosek- liczony w okresie pięciolenim czyli do roku 2018. /2013+5lat = 2018/
AHOJ!.
Do Ciekawy - przeczytaj dokładnie mój post.
Rok 2013 jest ostatnim rokiem kiedy można złożyć - pierwszy wniosek- liczony w okresie pięciolenim czyli do roku 2018. /2013+5lat = 2018/
AHOJ!.
Dzień dobry.
Jeszcze dodam do mojego postu, że jeżeli ktoś złożył pierwszy wniosek VZM-1 np. 2011 roku to 2013 rok nie jest końcem limitu czasowego pięcioletniego, tylko rok 2016, lub do wyczerpania limitu kwotowego danego typu odliczeń / budowa, remont domu czy mieszkania/
Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego odliczenia.
Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA MŁODYCH.
AHOJ!.
Jeszcze dodam do mojego postu, że jeżeli ktoś złożył pierwszy wniosek VZM-1 np. 2011 roku to 2013 rok nie jest końcem limitu czasowego pięcioletniego, tylko rok 2016, lub do wyczerpania limitu kwotowego danego typu odliczeń / budowa, remont domu czy mieszkania/
Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego odliczenia.
Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA MŁODYCH.
AHOJ!.
Sam piszesz z
"Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego odliczenia.
Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA MŁODYCH."
Czyli nic pewnego nie ma co sie denerwowac
"Co do pierwszego wniosku w 2013 r. to prawdopodobnie tak będzie, więc chyba lepiej złożyć taki wniosek niż później być pozbawionym takiego odliczenia.
Program zwrotu VAT ma być zastąpiony programem MIESZKANIE DLA MŁODYCH."
Czyli nic pewnego nie ma co sie denerwowac
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy możecie jeszcze poradzić skąd najlepiej pobrać program/druk do odliczenia VAT?
Czy możecie jeszcze poradzić skąd najlepiej pobrać program/druk do odliczenia VAT?
Dzień dobry!.
Podaję link do b. dobrego programu do odliczania nadpłaconego VAT-u - oficjalny MF.
Jest to program interaktywny - sam oblicza i dołącza załączniki - trzeba tylko odpowiednio zaznaczyć.
Format PDF - można otwierać praktycznie na każdym komputerze. /Używam go od dwóch lat/.
http://www.finanse.mf.gov.pl/zwrot-wyda ... eszkaniowe
AHOJ!.
Podaję link do b. dobrego programu do odliczania nadpłaconego VAT-u - oficjalny MF.
Jest to program interaktywny - sam oblicza i dołącza załączniki - trzeba tylko odpowiednio zaznaczyć.
Format PDF - można otwierać praktycznie na każdym komputerze. /Używam go od dwóch lat/.
http://www.finanse.mf.gov.pl/zwrot-wyda ... eszkaniowe
AHOJ!.
dziekuję.
Mam jednak problem. czy powinnam skorzystać z Załacznik do obwieszczenia Ministra Transportu i Budownictwa
z dnia 30 grudnia 2005 r. (Dz. Urz. MTiB Nr 1, poz. 1)
WYKAZ MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH, KTÓRE DO DNIA 30 KWIETNIA 2004 R.
BYŁY OPODATKOWANE STAWKA PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG W
WYSOKOSCI 7%,
A OD DNIA 1 MAJA 2004 R. SA OPODATKOWANE PODATKIEM VAT.
czy też z tego obowiązującego od stycznia 2011 r.
Różnią się one między sobą... Dokładnie chodzi mi o klinkier 26.40.11, w pierwszym wykazie jest a w drugim już nie.
Mam jednak problem. czy powinnam skorzystać z Załacznik do obwieszczenia Ministra Transportu i Budownictwa
z dnia 30 grudnia 2005 r. (Dz. Urz. MTiB Nr 1, poz. 1)
WYKAZ MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH, KTÓRE DO DNIA 30 KWIETNIA 2004 R.
BYŁY OPODATKOWANE STAWKA PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG W
WYSOKOSCI 7%,
A OD DNIA 1 MAJA 2004 R. SA OPODATKOWANE PODATKIEM VAT.
czy też z tego obowiązującego od stycznia 2011 r.
Różnią się one między sobą... Dokładnie chodzi mi o klinkier 26.40.11, w pierwszym wykazie jest a w drugim już nie.