PIT 36
PIT 36
Prowadzę działalność gosp. w tym roku nastąpiły zmiany i nie było obowiązku płacenia zaliczki za grudzień w wysokości podatku za listopad. Za grudzień wyszedł mi podatek do zapłaty w wysokości 150 zł ale zrobiłam też rozliczenie roczne PIT-36 odliczając przysługującą mi ulgę za internet co zmniejszyło mój podatek do 36 zł.
Moje pytanie to :
- czy mam zapłacić podatek za grudzień w wysok. 150 zł
- czy mam zapłacić podatek wynikający z rozliczenia PIT - 36 czyli 36 zł
Moje pytanie to :
- czy mam zapłacić podatek za grudzień w wysok. 150 zł
- czy mam zapłacić podatek wynikający z rozliczenia PIT - 36 czyli 36 zł
Re: PIT 36
Nie musisz wpłacać obliczonej zaliczki za grudzień, jeżeli do 20 stycznia wyślesz zeznanie roczne do US i dopłacisz podatek wynikający z tego zeznania.
Jako, że 20 stycznia jest w niedzielę termin ostateczny to 21 styczeń.
Jako, że 20 stycznia jest w niedzielę termin ostateczny to 21 styczeń.
Podatek z rozliczenia rocznego płatny do kiedy ? Wg mnie do 30.IV ?
Trochę się pozmieniało. Aby nie płacić zaliczki za grudzień, należy do 20 stycznia złożyć zeznanie roczne i dokonać wpłaty podatku oczywiście, jeżeli w zeznaniu wychodzi kwota do zapłaty.
Wiem , że się pozmieniało, ale zdania nie zmieniam. Wiem również, że obecnie US tak informuje podatników, ale mam wątpliwości do tej interpretacji - art.44 ust.6 ...zgodnie z zasadami art.45.
a czego dotyczą Twoje wątpliwości?
Ps. Balbina - zeznanie zrobiłaś uwzględniając różnice remanentowe?
Ps. Balbina - zeznanie zrobiłaś uwzględniając różnice remanentowe?
jeśli wychodzi podatek za grudzień to bez względu czy złożysz PIT czy nie to wpłata do 20 stycznia. Ta zmiana jest spowodowana ze każdy robił stratę w listopadzie i nie płacił podatku podwójnego w grudniu tylko dopiero w PIT na koniec kwietnia roku następnego
Co prawda w zasadzie już "po herbacie" ,ale są US które informują, że zaliczka może być "odroczona" do 30.IV - oto moje wątpliwości :
Art. 44. 1. Podatnicy osiągający dochody:
1) z działalności gospodarczej, o której mowa w art. 14,
2) z najmu lub dzierżawy
6. Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust. 1,........
..............Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.
Art. 45. 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.
4. W terminie określonym w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7, podatnicy są obowiązani wpłacić:
1) różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1, a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników;
2) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 1;
3) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, albo różnicę pomiędzy podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, a sumą należnych za dany rok zaliczek;
4) należny podatek wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 3.
Art. 44. 1. Podatnicy osiągający dochody:
1) z działalności gospodarczej, o której mowa w art. 14,
2) z najmu lub dzierżawy
6. Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust. 1,........
..............Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.
Art. 45. 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.
4. W terminie określonym w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7, podatnicy są obowiązani wpłacić:
1) różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1, a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników;
2) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 1;
3) należny podatek dochodowy wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, albo różnicę pomiędzy podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, a sumą należnych za dany rok zaliczek;
4) należny podatek wynikający z zeznania, o którym mowa w ust. 1a pkt 3.
rozumiem Twoje wątpliwości...
Mylące to bardzo
Ja czytam to w ten sposób, że przed 20 stycznia składam zeznanie roczne i wpłacam podatek (jesli wychodzi oczywiście, bo z różnicami remanentowymi, odliczeniami - róznie może wyjść)
Mylące to bardzo
Ja czytam to w ten sposób, że przed 20 stycznia składam zeznanie roczne i wpłacam podatek (jesli wychodzi oczywiście, bo z różnicami remanentowymi, odliczeniami - róznie może wyjść)