Ulga odsetkowa po raz pierwszy, pomocy.

gural78

Ulga odsetkowa po raz pierwszy, pomocy.

Post autor: gural78 »

Witam.
Odliczam ulgę odsetkową po raz pierwszy, mam w związku z tym pytania:
- Czy mogę odliczyć część kredytu, która ma przeznaczenie w umowie kredytowej jako "pokrycie kosztów na wykończenie" ? Czy muszę mieć na to faktury vat czy liczy się kwota w umowy kredytowej ?
- Czy nadwyżkę odsetek mogę rozliczyć w następnym roku (mam pełny zwrot a chciałbym raczej odliczyć ulgę prorodzinną i internet bo to nie przejdzie na następny) chciałbym pomniejszyć odliczenie ulgi odsetkowej o taką kwotę abym skorzystał z odliczenia pozostałych ulg
- Czy kwota odsetek w PIT musi być zgodna z

Kredyt udzielony w 2006 roku na kwotę X "zakup nieruchomości", w 2007 aneks o kwotę Y "pokrycie kosztów wykończenia". Akt notarialny w 2011. Zaświadczenie z banku o odsetkach z kredytu 2006-2011 bez rozbicia na poszczególne cele kredytowe.
Pozdrawiam wszystkich rozliczających się na ostatnią chwilę :)

Czech

Re: Ulga odsetkowa po raz pierwszy, pomocy.

Post autor: Czech »

Z tego co pamiętam takie "żonglowanie" nie jest możliwe.
Ulgi, które są odliczane od PODSTAWY OPODATKOWANIA (np.: ulga odsetkowa) muszą być wykorzystane w pierwszej kolejności - czyli trzeba odliczyć aż do pokrycia całego dochodu.

Jeżeli mimo to nie znajdą one w całości pokrycia w dochodzie - mogą być odliczone od podstawy obliczenia podatku również w roku podatkowym bezpośrednio następującym po roku, w którym podatnik po raz pierwszy odliczył odsetki.

Zablokowany