Brak polskich znakow w programie -problem z wysylka zeznania
Brak polskich znakow w programie -problem z wysylka zeznania
Witam,
W programie w menu nie mam polskich znaków. Podobnie przy wypełnianiu zeznania po raz pierwszy w tym roku nie przyjmuje mi żadnych znaków polskich poza "ó".
Wydaje mi się, że przez to nie mogę wyslać zeznania - nazwy urzędów skarbowych występują bez polskich liter (zamiast Urząd jest Urz1d) i pojawia sie błąd 414....
Ustawienia regionalne ustawione na polskie. W czym może tkwić przyczyna?
A moze brak polskich liter w nazwie urzedu nie ma znaczenia, bo ta informacja idzie w wysylce kodem 4 cyfr, a problem jest z odbiorem przez MF? Czy brak polskiego znaku w nazwisku ("s" zamiast "ś") moze powodowac blad?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam,
S
W programie w menu nie mam polskich znaków. Podobnie przy wypełnianiu zeznania po raz pierwszy w tym roku nie przyjmuje mi żadnych znaków polskich poza "ó".
Wydaje mi się, że przez to nie mogę wyslać zeznania - nazwy urzędów skarbowych występują bez polskich liter (zamiast Urząd jest Urz1d) i pojawia sie błąd 414....
Ustawienia regionalne ustawione na polskie. W czym może tkwić przyczyna?
A moze brak polskich liter w nazwie urzedu nie ma znaczenia, bo ta informacja idzie w wysylce kodem 4 cyfr, a problem jest z odbiorem przez MF? Czy brak polskiego znaku w nazwisku ("s" zamiast "ś") moze powodowac blad?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam,
S
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2012, o 23:00 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Brak polskich znakow w programie -problem z wysylka zeznania
A czy język dla programów nieobsługujących Unicode również jest ustawiony na polski ?
A w ktorym miejscu mam tego szukac? Wydaje mi sie, ze brakuje mi w opcjach regionalnych jakiejs zakladki, mam tylko opcje regionalne i jezyk (nie mam uprawnien administratora).
A jaka wersja windowsa ?
Bartek napisał(a) :
> A jaka wersja windowsa ?
XP Professional
> A jaka wersja windowsa ?
XP Professional
1. Kliknij kolejno Start > Panel sterowania.
2. Kliknij dwukrotnie ikonę Opcje regionalne i językowe.
Zostanie wyświetlone okno dialogowe Opcje regionalne i językowe.
3. Kliknij kartę Zaawansowane. (Jeśli nie widzisz karty Zaawansowane, nie jesteś zalogowany na koncie administratora).
4. W sekcji Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode wybierz odpowiedni język z menu rozwijanego.
Także bez praw admina się chyba nie da ..
2. Kliknij dwukrotnie ikonę Opcje regionalne i językowe.
Zostanie wyświetlone okno dialogowe Opcje regionalne i językowe.
3. Kliknij kartę Zaawansowane. (Jeśli nie widzisz karty Zaawansowane, nie jesteś zalogowany na koncie administratora).
4. W sekcji Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode wybierz odpowiedni język z menu rozwijanego.
Także bez praw admina się chyba nie da ..
Dzieki, jest tak jak sie obawialem, nie mam zakladki "zaawansowane"...
Czyli dzis tematu nie rozwiaze....
Tak sie jeszcze dopytam - moze wiesz - czy brak polskiego znaku w nazwisku powoduje wystapienie bledu? Czy raczej bedzie to jeszcze cos innego?
S
Czyli dzis tematu nie rozwiaze....
Tak sie jeszcze dopytam - moze wiesz - czy brak polskiego znaku w nazwisku powoduje wystapienie bledu? Czy raczej bedzie to jeszcze cos innego?
S
System MF weryfikuje jako "podpis" :
- PESEL/NIP
- imię
- nazwisko
- datę urodzenia
- kwotę przychodu za 2010
wpisanie którejkolwiek z w/w informacji inaczej niż jest zapisana w systemach MF (nawet takie pierdoły jak "-" lub jego brak w nazwiskach dwuczłonowych) powoduje błąd 414.
- PESEL/NIP
- imię
- nazwisko
- datę urodzenia
- kwotę przychodu za 2010
wpisanie którejkolwiek z w/w informacji inaczej niż jest zapisana w systemach MF (nawet takie pierdoły jak "-" lub jego brak w nazwiskach dwuczłonowych) powoduje błąd 414.