Ulga na pracujące dzieci
-
Ulga na pracujące dzieci
Witam
mam pytanie czy mogę skorzystać z ulgi na dziecko które studiuje ma skończone 18 lat i pracowało we Francji przez 2 tygodnie na wakacjach? i drugie dziecko tez student tylko pracował w Irlandii na wakacjach i w Polsce w ciągu roku wiem że musi wypełnić pit w Polsce i teraz pytanie
1) jaki nr pita
2)na podstawie czego wyliczyć dochody z Irlandii
3)jak to wszystko ma się do tego że w późniejszym czasie odzyskujemy podatek pobrany w Irlandii
mam pytanie czy mogę skorzystać z ulgi na dziecko które studiuje ma skończone 18 lat i pracowało we Francji przez 2 tygodnie na wakacjach? i drugie dziecko tez student tylko pracował w Irlandii na wakacjach i w Polsce w ciągu roku wiem że musi wypełnić pit w Polsce i teraz pytanie
1) jaki nr pita
2)na podstawie czego wyliczyć dochody z Irlandii
3)jak to wszystko ma się do tego że w późniejszym czasie odzyskujemy podatek pobrany w Irlandii
Re: Ulga na pracujące dzieci
Jeżeli dochód dziecka pełnoletniego nie przekroczy 3089 - ulga przysługuje.
Jeżeli dziecko "nr 1" pracowało tylko we Francji - to nie musi się rozliczać.
Dziecko "nr 2" Irlandia + Polska - PIT 36/PIT ZG.
Dochody wylicza się na podstawie dokumentów zagranicznych typu PAY SLIP.
Podatek odzyskany w krajach rozliczanych "progresją" nie dolicza się.
Jeżeli dziecko "nr 1" pracowało tylko we Francji - to nie musi się rozliczać.
Dziecko "nr 2" Irlandia + Polska - PIT 36/PIT ZG.
Dochody wylicza się na podstawie dokumentów zagranicznych typu PAY SLIP.
Podatek odzyskany w krajach rozliczanych "progresją" nie dolicza się.
Czech napisał(a) :
> Jeżeli dochód dziecka pełnoletniego nie przekroczy 3089 - ulga przysługuje.
Oczywiście PLN ;)
> Jeżeli dochód dziecka pełnoletniego nie przekroczy 3089 - ulga przysługuje.
Oczywiście PLN ;)
-
Dziękuje za odpowiedzi. Jak możecie to napiszcie mi co to jest za dokument PAY SLIP?
Pay Slip - to są dokumenty o składnikach wynagrodzenia - taka lista płac na Wyspach- zazwyczaj w tygodniowym cyklu.
Wirus napisał(a) :
> Czech napisał(a) :
> > Jeżeli dochód dziecka pełnoletniego nie przekroczy 3089 - ulga przysługuje.
>
> Oczywiście PLN ;)
A co jeśli dziecko uczy się , pobiera dodatkowo rente rodzinną i zaczęło pracować. Czy ta wartość dalej stanowi granicę i czy to jest netto?
> Czech napisał(a) :
> > Jeżeli dochód dziecka pełnoletniego nie przekroczy 3089 - ulga przysługuje.
>
> Oczywiście PLN ;)
A co jeśli dziecko uczy się , pobiera dodatkowo rente rodzinną i zaczęło pracować. Czy ta wartość dalej stanowi granicę i czy to jest netto?
Kwota 3089 to jest dochód czyli różnica między przychodem a kosztami - czyli to jest kwota, którą wpisujemy w kolumnę "d" w PIT.
Powyższy limit dotyczy między innymi dochodów z pracy, natomiast renta rodzinna nie wchodzi w kwotę limitu (nie wlicza się).
Dziecko może się uczyć , ale nie może mieć skończonych 25 lat.
Powyższy limit dotyczy między innymi dochodów z pracy, natomiast renta rodzinna nie wchodzi w kwotę limitu (nie wlicza się).
Dziecko może się uczyć , ale nie może mieć skończonych 25 lat.
Chcę się upewnić czy na dziecko, które pracowało na umowę o dzieło przez ok. 2m-ce (IX, X), będąc studentem do końca X, a od 02.11.11 pracowało na 1/4 etatu i łączny dochód netto był mniejszy niż kwota wolna od podatku, mogę zrobić odliczenie od I do X włącznie (bo pozostałe miesiące nie uczyło się)? Co z 01.11.11?
Linka, jeśli dziecię łącznie (umowa o dzieło+etat) miało dochód do 3089 - to owszem, z ulgi możesz skorzystać.
Dochód to przychód minus koszty uzyskania
Dochód to przychód minus koszty uzyskania
Czy ten podatek z irlandii to jest wykazany na p45(tylko jedna praca byla) "Total PRSI" ?