nie miałam jak odmówić siostrzeńcowi bo wie, że rodzinie robię PITy. Tutaj nie wiem czy dobrze rozliczę, proszę o pomoc :)
1 Czy to możliwe, że mąż ma DG a żona pracuje i była tez na macierzyńskim to korzystniej jest jak ich rozliczam osobno ?
u męża za 2011 rok za DG był niewielki dochód tzn powyżej 5000 zł no i jeszcze odliczenie składek na ubezp. społ i zdrowotne
jak rozliczam ich razem wówczas nie mogę odliczyć nawet ulgi prorodzinnej
jeżeli rozliczam żonę z jej dochodów z pracy to tą ulgę mogę jej odliczyć
czy to mozliwe ?
2 Czy rozliczając męża z DG za rok 2011 przy dochodzie powyżej 5000 zł powinnam w PIT 36 pozycja 135 (straty z lat ubiegłych) wpisać stratę z tej samej DG za rok 2010, która wynosiła ponad 6000 zł. Uważam, że chyba tak ale nie wiem czy dobrze myślę ?
PIT 36, wspólnie czy razem ? strata z DG
Re: PIT 36, wspólnie czy razem ? strata z DG
Powiedz, czy w obu wypadkach wychodzi Ci podatku do zwrotu (i z PIT 36 mężą z dg i z umowy o pracę żony) tyle samo?
Ta sama kwota?
Ta sama kwota?
"2 Czy rozliczając męża z DG za rok 2011 przy dochodzie powyżej 5000 zł powinnam w PIT 36 pozycja 135 (straty z lat ubiegłych) wpisać stratę z tej samej DG za rok 2010, która wynosiła ponad 6000 zł. Uważam, że chyba tak ale nie wiem czy dobrze myślę ?"
zgodnie z ustawą, podatnik ma prawo do odliczenia straty z danego źródła (np.dg) z dochodów z tego samego źródła, w najbliższych kolejnych 5-ciu latach. Z tym, ze odliczenie nie może przekraczać 50% tej straty.
Więc jeśli w 2010 miał 6 tys straty, to za 2011 nie może odliczyć więcej niż 3 tys.
zgodnie z ustawą, podatnik ma prawo do odliczenia straty z danego źródła (np.dg) z dochodów z tego samego źródła, w najbliższych kolejnych 5-ciu latach. Z tym, ze odliczenie nie może przekraczać 50% tej straty.
Więc jeśli w 2010 miał 6 tys straty, to za 2011 nie może odliczyć więcej niż 3 tys.
dot 1
Jeżeli rozliczam ich razem w PIT 36 to nie mają nic do zapłaty a także nie mają nadpłaty ale nie ma nawet na odliczenie ulgi prorodzinnej - nie wiem mooże robie cos źle
dot 2
tak myślałam jak piszesz, że tą stratę trzeba odliczyć w tym roku, tzn. połowę tych 6000 zł
zrobię jeszcze raz wszystko od nowa i zobaczę jak będzie.
Po pracy po godzinie 22 wezmę się za to i napiszę jak jest
Dzięki serdeczne za dotychczasową poradę
Katarzyna
Jeżeli rozliczam ich razem w PIT 36 to nie mają nic do zapłaty a także nie mają nadpłaty ale nie ma nawet na odliczenie ulgi prorodzinnej - nie wiem mooże robie cos źle
dot 2
tak myślałam jak piszesz, że tą stratę trzeba odliczyć w tym roku, tzn. połowę tych 6000 zł
zrobię jeszcze raz wszystko od nowa i zobaczę jak będzie.
Po pracy po godzinie 22 wezmę się za to i napiszę jak jest
Dzięki serdeczne za dotychczasową poradę
Katarzyna
"dot 1
Jeżeli rozliczam ich razem w PIT 36 to nie mają nic do zapłaty a także nie mają nadpłaty ale nie ma nawet na odliczenie ulgi prorodzinnej - nie wiem mooże robie cos źle "
Czy wypełniłas poz. 188 w PIT 36?
Jeżeli rozliczam ich razem w PIT 36 to nie mają nic do zapłaty a także nie mają nadpłaty ale nie ma nawet na odliczenie ulgi prorodzinnej - nie wiem mooże robie cos źle "
Czy wypełniłas poz. 188 w PIT 36?
na odliczenie straty jest 5 lat, więc nie musisz jej teraz odliczać
najpierw spróbuj rozliczyć tak aby wszystko co można dało się odliczyć
najpierw spróbuj rozliczyć tak aby wszystko co można dało się odliczyć
dot 1.
tak w PIT 36 nie wypełniłam pozycji 188, internet da się odliczyć i teraz mają całą zaliczkę podatku do zwrotu (bo zaliczki tylko miała pobierane żona) a na ulgę prorodzinną już nie ma nic
dot 2.
nie wiedziałam, że można tą stratę odliczyć dopiero np za 2012 roku, myślałam że trzeba już teraz skoro za 2011 rok już był dochód
dziękuję za pomoc
Katarzyna
tak w PIT 36 nie wypełniłam pozycji 188, internet da się odliczyć i teraz mają całą zaliczkę podatku do zwrotu (bo zaliczki tylko miała pobierane żona) a na ulgę prorodzinną już nie ma nic
dot 2.
nie wiedziałam, że można tą stratę odliczyć dopiero np za 2012 roku, myślałam że trzeba już teraz skoro za 2011 rok już był dochód
dziękuję za pomoc
Katarzyna