Składki zdrowotne z renty rodzinne i pracy
Składki zdrowotne z renty rodzinne i pracy
Mam pytanie dot. składek z tych 2 źródeł. Zawsze wydawało mi się, że składki zdrowotne pobiera zarówno ZUS od renty rodzinnej jak i zakład pracy od umowy o pracę. Rozliczyłam właśnie kuzynkę i tak myślę czy faktycznie składki z ZUS na ubezp. zdrow.mogą wynosić 0 zł? Ktoś się z tym spotkał? Może składa się w ZUS jakieś oświadczenia i nie ma podwójnego naliczania składki? Bo nie wiem czy powinnam to wyjaśnić, zanim wyślę pit.
Re: Składki zdrowotne z renty rodzinne i pracy
zgodnie z przepisami (art.83 ust.1 ustawy zdrowotnej) składkę zdrowotna obniża się do wysokości podatku.
Zatem, jeśli wynagrodzenie jest niewielkie (część etatu) i zaliczka z tego tytułu wynosi zero, to zdrowotne obniża się do wysokości zaliczki (czyli do zera).
Zatem, jeśli wynagrodzenie jest niewielkie (część etatu) i zaliczka z tego tytułu wynosi zero, to zdrowotne obniża się do wysokości zaliczki (czyli do zera).
Faktycznie jest to część etatu ale zaliczka wynosi 475 zł. Przychód 8066,30; koszty 1335,00; dochód 6731,30 i składki społeczne 1057,86 i zdrowotne 543,13.
Natomiast w ZUS przy rencie rodzinnej 14136,04 i zaliczce 1988 zł składki zdrowotne są 0zł.
Może faktycznie tak ma być, ale jak robię coś dla kogoś, sprawdzam i dociekam :-)
Natomiast w ZUS przy rencie rodzinnej 14136,04 i zaliczce 1988 zł składki zdrowotne są 0zł.
Może faktycznie tak ma być, ale jak robię coś dla kogoś, sprawdzam i dociekam :-)
niektóre dochody są wyłączone z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.
Nie wiem jak jest z rentą rodzinną. Zdaje się, że renta rodzinna na małoletnie dziecię nie podlega temu obowiązkowi.
Kto jak kto, ale ZUs powinien wiedzieć najlepiej|:))))
Nie wiem jak jest z rentą rodzinną. Zdaje się, że renta rodzinna na małoletnie dziecię nie podlega temu obowiązkowi.
Kto jak kto, ale ZUs powinien wiedzieć najlepiej|:))))
No fakt :-) ZUS wie.
Sprawdziłam poprzednie lata, bo jestem etatowym rozliczającym rodziny i faktycznie były składki i z renty rodzinnej i z pracy. Ale cóż trzymam się pitów. Skoro nie ma w tym roku widocznie tak ma być.
Dziękuję za informacje.
Sprawdziłam poprzednie lata, bo jestem etatowym rozliczającym rodziny i faktycznie były składki i z renty rodzinnej i z pracy. Ale cóż trzymam się pitów. Skoro nie ma w tym roku widocznie tak ma być.
Dziękuję za informacje.