Witam
Mam niepełnosprawne dziecko, które wymaga stałej kontroli i leczenia u lekarzy specjalistów, pobytu w szpitalu, poza tym rehabilitacji, a także szczepień. Wszytkie te czynności musimy robić dojeżdżając do miejscowości oddalonej od nas o 100km (nawet na szczepienia tam musimy jeździć, bo lekarz pediatra w mojej miejscowości boi się szczepić moje dziecko z racji wady serca).
Mam zatem pytania:
1/ czy ulgę prorodzinną mogę odliczyć w swoim zeznaniu?
2/ czy ulgę rehabilitacyjną może tylko doliczyć sobie mąż (mowa o uldze za używanie samochodu)?
.... rozliczamy się jeszcze oddzielnie.
Ulga prorodzinna a Ulga rehabilitacyjna
Re: Ulga prorodzinna a Ulga rehabilitacyjna
1. Małżonkowie mogą odliczać przysługującą ulgę prorodzinną w dowolnej proporcji, możesz więc całą ulgę odliczyć w swoim zeznaniu.
2. Jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to samochód jest współwłasnością małżonków. Skoro ponosicie wydatki na konieczne przewozy dziecka na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne to jedno z Was może dokonać przysługującego odliczenia. Może być to mąż.
2. Jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to samochód jest współwłasnością małżonków. Skoro ponosicie wydatki na konieczne przewozy dziecka na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne to jedno z Was może dokonać przysługującego odliczenia. Może być to mąż.
-
Gość
Re: Ulga prorodzinna a Ulga rehabilitacyjna
No akurat w moim przypadku samochód męża jest tylko jego własnością, bo był nabyty przed naszym ślubem, a więc czy to nie przeszkadza ??