czy program liczy ulgę podwójnia

kawon

czy program liczy ulgę podwójnia

Post autor: kawon »

chodzi o formularz PIT-36 i sposób odliczania ulgi podatkowej ( zwanej naukowo - "kwotą zmniejszającą podatek") - opis :
są dwa źródła dochodu:
1. "ETAT" - tu pracodawca na PIT-11 w polu 36 podał koszty uzyskania przychodu
2. " pozarolnicza ... " - tu samodzielnie odliczyłem sobie w trakcie roku 2011 "kwotą zmniejszającą podatek" czyli 556,02żł , w chwili gdy zarobiłem wystarczająco dużo

teraz wypełniam deklarację PIT-36 ( bo z małżonką ) i w polu 169 program oblicza mi podatek według wzoru: {podstawa na 1 os * 18% - 556,02zł* }*2

Tu mam wątpliwości, bo przy " pozarolniczej..." już raz odliczyłem te 556,02zł przy wyliczaniu zaliczki miesięcznej na podatek a przy "ETACIE" też są koszty, które CHYBA obejmują m.in jakąś "kwotę zmniejszającą podatek".

Pytania : czy to nie jest PODWÓJNE odliczenie sobie "kwoty zmniejszającej podatek" i czy program nie powinien przestrzec przed takim zdarzeniem? A może tak ma być ?

marbar

Re: czy program liczy ulgę podwójnia

Post autor: marbar »

Jeżeli w trakcie roku miałes podwójnie odliczaną ulgę (jako całość 556,02 z dg oraz jako m-czne "kawałki" 46,34 z umowy o pracę) to teraz w zeznaniu rocznym się wyrówna.
Albowiem na jednego podatnika przypada jedna ulga rocznie.
Zeznanie roczne działa niejako na zasadzie: przyjdzie walec i wyrówna:)))

Rozliczając się ze współmałżonką, oczywiście program całość dochodu do opodatkowania wyliczy na tej zasadzie, co podajesz, czyli: 1/2 podstawy*18%-556,02 i podatek na jedną osobę *2.

Tak jest prawidłowo.

kawon

Duże podziękowania za odpowiedź, ale mam niedosyt wiedzy.
Dodam, że małżonka nie ma legalnych dochodów a przynajmniej ja nic o tym nie wiem ;-|

Może w pierwszej części pytania niezbyt jasno pokazałem problem?
Chodzi mi o to, że:
- w kwocie "dochód do opodatkowania" ( poz. 165 ) mam już odjęte ulgi ( tę z "ETATU" oraz tę z
działalności )
- ten ww. "dochód do opodatkowania" dzielę na dwa i mam "podstawę obliczenie podatku" poz. 168
- i z tej połówki wyliczam podatek, postępując zgodnie ze skalą podatkową czyli również odliczam ulgę
556,02zł ( TAK DZIAŁA FORMULARZ w poz. 169 )

wydaje mi się "na logikę" że to DRUGIE odjęcie ( wykonane przez formularz) jest niewłaściwe - może żonie się należy ;-)) , ale mi to już nie.
Czy mam rację?

PZDR
gn

Czech

Post autor: Czech »

Twój "niedosyt" wiedzy wynika z tego , że źle pojmujesz działanie kwoty wolnej.

Kwota wolna nie pomniejsza dochodu , tylko wpływa na wysokość obliczonego podatku.
Każdy podatnik niezależnie czy miał jeden dochód, czy kilka - jak ty , czy też nie miał żadnych dochodów -jak twoja żona - ma prawo do jednej i tylko jednej kwoty wolnej pomniejszającej podatek o 556,04 zł.

Z drugiej strony prawidłowe wyliczenie podatku z etatu i działalności ZMUSZA za każdym razem do wykorzystania tej kwoty wolnej w obliczeniach.
Więc fakt, że sam odliczyłeś ją w działalności jak i fakt , że pracodawca odliczył ją również z etatu - jest jak najbardziej prawidłowy.
Aby jednak spełnić warunek , że "podatnik może skorzystać tylko z JEDNEJ kwoty wolnej trzeba zrobić rozliczenie roczne.
Rozliczenie roczne porównuje- SUMĘ zapłaconych(potrąconych) PODATKÓW z dochodów - z - PODATKIEM OD SUMY dochodów.

Podsumowując - jeżeli "policzyłeś" dwie KWOTY WOLNE 2x556,04 (etat+działalność) to musisz jedną - -556,04 oddać. Na szczęście twoja żona nie wykorzystała swojej kwoty wolnej w ciągu roku i dlatego może to uczynić teraz w rozliczeniu rocznym - na czym oboje korzystacie.

Czyli razem we wspólnym rozliczeniu możecie odliczyć w sumie dwie kwoty wolne - każdy z małzonków po jednej.

marbar

Post autor: marbar »

Jeśli prowadzisz dg na zasadach ogólnych i jednocześnie złożyłeś do pracodawcy PIT 2 --> to masz faktycznie w trakcie roku podwójnie odliczaną kwotę wolną.

PIT 2 jest informacją o tym, że NIE osiągasz dochodów przy których stosuje się już tę ulgę (emerytura, renta, dg na zasadach ogólnych itp).

Jeśli nie złozysz PIT 2 to pracodawca nalicza zaliczkę na podatek dochodowy BEZ pomniejszania o kwotę wolną.
No i w zeznaniu rocznym nie wychodzi niedopłata.
PIT 2 składa się przed pierwszą wypłatą wynagrodzenia w trakcie roku i w nastepnych latach nie wycofuje się go, jeśli stan nie ulega zmianie.
U Ciebie zaszła zmiana, więc powinieneś poinformować o niej pracodawcę na początku stycznia najpóźniej.
Inaczej będzie się to jeszcze ciągnęło.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Jeśli faktycznie u pracodawcy jest twój PIT-2 to jak najszybciej zawnioskuj o zaprzestanie stosowania ulgi podatkowej przy naliczaniu wynagrodzeń.
To pracodawca może zrobić w każdej chwili, oczywiście mając od pracownika stosowne pismo.

kawon

Dziękuję wszystkim za pomoc

Ten trop z PIT-2 był bardzo dobry. Pomogło.

Ale skleroza została

POZDRAWIAM.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

odrobina sklerozy jeszcze nikomu nie zaszkodziła :))

pozdrówka

Zablokowany